Verander je alledaagse voertuig in een handomdraai in een camper? Bouw je de camper in een handomdraai weer om tot gezinsauto? Onderweg een chique professionele keuken inrichten en hele menu’s tevoorschijn toveren? Dit alles kan zonder problemen. De oplossing voor alle stadsbewoners met weinig ruimte voor voertuigen, voor gelegenheidskampeerders en voor alle andere mensen die van flexibiliteit houden is de “camping box”. De kisten dringen nu al een tijdje door op de kampeermarkt en openen de mogelijkheid van kamperen voor nog meer mensen – zonder al te veel initiële investeringen en planning vooraf.

Wat is een campingbox?

Campingboxen zijn verkrijgbaar bij verschillende fabrikanten en in vele uitvoeringen voor bijna elke smaak en budget. Van modules die je auto in een paar stappen in een comfortabel bed veranderen, tot keukenboxen voor veeleisende reiskoks, tot complete oplossingen die je voertuig bijna in een volwaardige camper veranderen, alles is beschikbaar. De kisten zijn ongelooflijk praktisch omdat ze vaak klein op te vouwen zijn en je niet permanent van voertuig hoeft te veranderen. De dozen zijn er voor verschillende soorten voertuigen. Natuurlijk hebben bezitters van grotere voertuigen zoals VW bussen, VW Caddies, Renault Kangoos of Landrover Defenders een voordeel. Maar sommige van de voorgestelde boxen zijn ook geschikt voor kleinere auto’s en kunnen die spontaan omtoveren tot een minicamper.

Welke kampeerdozen zijn er?

In het volgende presenteer ik een selectie van kampeerdozen die me geïnspireerd hebben vanwege hun functionaliteit, hun uiterlijk of hun flexibiliteit.

QUQUQ Doos

QUQUQ bouwt al sinds 2011 gepatenteerde dozen en is daarmee een van de pioniers onder de fabrikanten van kampeerdozen. Met de Ququq Box is een samenhangende module met alle basisfuncties voor het kamperen gemaakt, met als doel het alledaagse voertuig in een minuut om te kunnen bouwen tot een camper. Het doel van het QUQUQ team was dat alles (bed, keuken, enz.) snel en, zo mogelijk, met een handomdraai gebruikt kon worden. Tegelijk werd waarde gehecht aan comfort (comfortabele 10 cm koudschuim matras, 2-pits kooktoestel, windscherm, enz.) De robuuste dozen worden met de hand gemaakt in Noordrijn-Westfalen. Ququq bouwt nu zes verschillende dozen voor ca. 90 verschillende soorten voertuigen.

Je vindt alle details over QUQUQ’s oplossingen op: ququq.info

Foto’s: (c) Ququq Box

CALIBOX

Het Calibox team biedt kampeeruitbreidingen aan voor de VW T5 en T6 California Beach en voor Multivans. Het gamma gaat van complete uitbreidingen tot afzonderlijke modules die je naar eigen inzicht in je bestelwagen kunt integreren. Ik ben vooral te spreken over de “3-seater bench seat rear kitchen” versie, waarmee je je auto met de 3-zitsbank achterin in het dagelijks leven en in het weekend kunt gebruiken als een bijna volwaardige camper met gootsteen, koelkast, fornuis en comfortabel bed. Deze versie is verkrijgbaar vanaf EUR 3.400.

Informatie over de Calibox systemen is te vinden op www.calibox.de/campingausbau

Foto’s: (c) Calibox

KAUAI Camper

De kampeersystemen van Kauai zijn geschikt voor VW Bullis, Land Rovers, stationwagens met hoog dak zoals de Dacia Dokker en Co en voor compacte bestelwagens zoals de Citroen SpaceTourer. Je hoeft geen veranderingen aan het voertuig aan te brengen om de kampeermodules te kunnen gebruiken. De modulariteit van het systeem maakt zowel weekendkampeerders als globetrotters variabele combinaties mogelijk: Bed, keuken, watersysteem, koelbox, zonnesysteem enz. kunnen in een handomdraai in de auto geïnstalleerd worden, en in flexibele combinaties.

Je vindt alle kampeermodules van Kauai op www.kauai-camper.de/produkte/mobile-campingausbauten

Foto’s: (c) KAUAI Camper

Kamp Kampioen

De Camp Champ is een variant op de kampeerdozen, speciaal voor veeleisende reiskoks. De Camp Champ keuken is een vrijstaand kookeiland, robuust genoeg voor zwaar gebruik op expedities en uitgerust volgens professionele cateringnormen. Het complete keukenblok kan achterin je bestelwagen opgeborgen worden en biedt, onder andere, een expeditie kooktoestel met vier krachtige branders. Het systeem, waarbij de uitrusting bij het opvouwen van binnen in elkaar grijpt zodat niets door elkaar kan raken, is gepatenteerd. Voor kamperen kan het bovenste deel van de keuken dwars achterin een bus of bestelwagen geplaatst worden, bijvoorbeeld, zodat je comfortabel onder de achterklep kunt koken. Als je echt onderweg wilt koken, kun je de keuken als eiland inrichten en de deuren van het voertuig sluiten om geurtjes en vocht in de auto te voorkomen.

Alle informatie over Camp Champ is te vinden op www.campchamp.at/de/intro/website

Foto’s: (c) Camp Champ

Ontsnappingsvoertuig

Het “ontsnappingsvoertuig” team biedt eenvoudige busuitbreidingen aan voor mensen die met z’n tweeën reizen, wat uitrusting bij zich hebben en geen complete camper willen kopen. De modulaire aanbouw is gemaakt van multiplex met kleurcoating en kan eenvoudig geplaatst en vastgesjord worden in elke bestelwagen met 120 cm ruimte tussen de wielkasten en 240 cm laadruimte. De keukenmodule, met zijn aan de bovenkant bediende kookplaat en gootsteen en laden die aan beide kanten opengaan, kan altijd van binnenuit gebruikt worden. De laden zijn zelfsluitend en kunnen anders als verpakkingsdozen uitgenomen worden. Momenteel heeft het aanbod betrekking op bestelwagens in de maat VW Bus, maar de fabrikant werkt ook aan een module voor de VW Caddy.

Nadere gegevens zijn te vinden op de website www.fluchtfahrzeug.com

Foto’s: (c) Ontsnappingsvoertuig

VanEssa

VanEssa biedt modulaire kampeeroplossingen voor een groot aantal voertuigtypes. De firma heeft diverse oplossingen in de aanbieding voor voertuigen van VW, Mercedes, Citroen, Fiat, Peugeot, Renault, Opel, Nissan en nog veel meer. Er is een keuken en een slaapsysteem, en ook handige accessoires voor het dagelijkse kamperen, zoals kooktoestellen, koelkasten, enz. Voor de grotere voertuigtypes produceert VanEssa ook interieurmodules die van je auto een volwaardige camper maken.

Je vindt het uitgebreide assortiment op www.vanessa-mobilcamping.de

Foto’s: (c) VanEssa

Auto Baldakijn Bed

Het hemelbed is geen kampeerkist, maar een bed dat klaar is om te slapen en dat “in zijn geheel” onder de hemelbekleding opgeborgen kan worden. Na het losmaken van een veiligheidsriem zwaait het huifbed met een handomdraai van het voertuigdak naar beneden. Dankzij het ruimtebesparende ontwerp is het opgemaakte bed met kussens en dekens dan direct bij de hand. De stof voor het rondom verduisteren wordt standaard meegeleverd en kan ook met een paar handbewegingen worden ingehaakt. De perfecte oplossing voor iedereen die comfortabel in zijn auto wil slapen. De prijs voor een autohemelbed, inclusief basisuitrusting, is ongeveer 1.500 EUR.

Meer informatie vind je op de homepage: www.autohimmelbett.de/so-funktionierts

Foto’s: (c) Autohemelbed

Bever doos

Het bijzondere van de Beaver Box is dat hij eenvoudig in elkaar gestoken wordt. Er is geen aanpassing aan het voertuig nodig en je hebt geen gereedschap nodig om het te monteren. De fabrikant belooft dat het niet meer dan 5 minuten duurt om de kist in elkaar te zetten, zelfs voor beginnelingen. De houten insteekkit is al verkrijgbaar voor minder dan 1.000 EUR. Voor alle getalenteerde knutselaars staan er op de website ook instructies om zelf een Beaver Box te bouwen: www.biberbox.de/index.php/do-it-yourself/6-diy-bauanleitung

De accessoires, zoals matras, fornuis, enz. moet je zelf bij de Beaver Box kopen en je kunt dus alles naar je eigen wensen inrichten.

Je vindt alle details op: www.biberbox.de

Foto’s: (c) Beaver Box

FLIP Camping Box

De Sloveense fabrikant FLIP Campingbox biedt een campingbox voor 36 verschillende voertuigmodellen. Het systeem bestaat uit twee afzonderlijke modules die gemakkelijk te installeren en te verwijderen zijn en niet veel opslagruimte vergen. Het systeem biedt een groot bed over de hele breedte van het voertuig. Er is veel bergruimte onder het bed, en ook een koelkast, fornuis en gootsteen met vers water en vuilwatertanks. De prijzen variëren van 2.600 tot 2.850 EUR en omvatten alle onderdelen behalve de koelkast. Het bedrijf biedt ook complete verbouwingen voor campers aan.

Je vindt alle informatie op: www.sipras.si/de

Foto’s: (c) FLIP Campingbox

Vanable

Vanable bouwt geen kampeerboxen in de klassieke zin, maar bedden die je in een handomdraai in je bestelwagen kunt installeren. Behalve in het zeer goede slaapcomfort liggen zijn sterke punten in het feit dat hij door één persoon alleen kan worden verwijderd en geïnstalleerd, dat hij vrij van links naar rechts kan worden gedragen en dat hij individueel aan je voertuig kan worden aangepast. Het systeem heeft een volwaardige lattenbodem. De kleur, lengte en textuur van de matras kunnen individueel gekozen worden.

Je vindt alle details over het busbed op www.vanable.de

Foto’s: (c) Vanable

Kampeer het eenvoudig

Camp it simple biedt diverse ombouwsets voor verschillende voertuigtypes. Bezitters van een stationwagon of bestelwagen met hoog dak worden spontane kampeerders met de BaseCamp Denali kit. De BaseCamp Matterhorn kofferbak, daarentegen, past in bijna elk voertuig, met of zonder achterbank. De modules bieden een slaapoppervlak en veel bergruimte die flexibel en naar behoefte verdeeld kan worden en ook toegankelijk is als het slaapoppervlak in gebruik is. De prijzen voor de dozen beginnen al bij 499 EUR, de luxe versie voor een bestelwagen is momenteel verkrijgbaar voor 1.249 EUR.

Je vindt alle details op www.campitsimple.com

Foto’s: (c) Camp it simple

Diëlektrisch

Met de DIELECTRIC box kun je je voertuig in een paar stappen omtoveren tot een kleine kampeerwagen. De kist bestaat uit afzonderlijke houten elementen die met een insteeksysteem stabiel verbonden zijn. Alle 5 zitplaatsen in het voertuig blijven ongewijzigd. De kist kan snel en gemakkelijk in de kofferbak door één persoon in elkaar gezet worden, aanpassingen aan het voertuig zijn niet nodig. Hij verdeelt de kofferruimte in twee niveaus en biedt plaats aan vier standaard vouwdozen of een heleboel andere bagage. De onderdelen van de kist kunnen uit het voertuig gehaald worden en in elkaar gezet worden tot een eenvoudige kampeertafel met bank. De DIELECTRIC box is voor veel verschillende voertuigen verkrijgbaar als basisset (133 EUR) voor doe-het-zelf montage of als complete kit (569 EUR).

Meer informatie vind je op www.dielectric.de

Foto’s: (c) Dielectricum

Qubiq

De Oostenrijkse fabrikant Qubiq biedt vier verschillende verlengsystemen aan. De kampeermodules bestaan uit een kookmodule met onder andere een gasfornuis, een koelmodule waarin een compressorkoeler kan worden opgeborgen (niet bij de prijs inbegrepen) en een watermodule met een 15 liter verswatertank en een spiraalslang en douchekop. Een 10 cm dikke matras en bergruimte in 5 laden ronden de camperombouw af. De afzonderlijke modules kunnen individueel gekozen worden, waardoor de prijsklasse van het systeem zeer variabel is, van minder dan 500 euro tot 2.600 euro. Qubiq biedt ook een bedsysteem aan, Fred genaamd, dat de bagageruimte zowel in een bed als in een comfortabele bank verandert. De kampeersystemen zijn er voor VW T5/T6 en Mercedes Marco Polo / V-Klasse, het bedsysteem ook voor diverse stationwagons met hoog dak.

Meer informatie vind je op qubiq.at

Foto’s: (c) Qubiq

ElloBox

De ElloBox is het kleine, compacte wonder onder de kampeerdozen. Het houten kistje is ongeveer 70 cm hoog, 66 cm breed en 50 cm diep en past dus in 80 procent van alle kleine auto’s. Ondanks zijn kleine afmetingen kan de ElloBox zijn grotere concurrenten bijhouden en biedt hij alles wat spontane kampeerders nodig hebben. Hij bevat een 16-liter reservoir dat met een druk op de knop stromend water levert voor koken, afwassen, wassen en douchen. Ook inbegrepen is een uitneembaar gasfornuis met twee branders en een koelbox. Deze heeft een inhoud van 24 liter en koelt tot min 18 graden. Je kunt ook bestek en servies voor de ElloBox bestellen, of bakjes voor oliën en specerijen. Alle apparaten kunnen ook onderweg opgeladen worden via vier USB poorten en een 12-volt aansluiting. De geïntegreerde batterij laadt zichzelf op tijdens het rijden. Als extra optie is er de mogelijkheid om een zonnepaneel te gebruiken, dat zelfs werkt bij bewolking dankzij de laadregelaar. De ElloBox wordt geleverd met veel accessoires, maar de prijs van EUR 2.700 tot EUR 3.265 is ook aan de bovenkant van de gepresenteerde dozen.

Sarah heeft alle details over de ElloBox in haar artikel gebundeld.

Foto’s: (c) ElloBox

Stuwraketten

Het team van Schubwerke heeft iets heel bijzonders bedacht. Met het modulaire systeem kan een dieplader in een handomdraai omgebouwd worden tot een volwaardige camper. Van nu af aan kun je je bedrijfsauto ook gebruiken voor spontane vakanties in je vrije tijd. Er is een compleet systeem dat veel bergruimte biedt, plaats voor alle keukengerei en een slaapplaats op de laadplaats. Een luifel is ook inbegrepen als praktische bescherming tegen het weer. Met 7.000 tot 7.900 EUR zitten de kampeersystemen in het hogere prijssegment, maar de kastmodules zijn ook veel uitgebreider dan in de kleine kampeerkastjes voor gewone voertuigen. Het team bouwt ook een variant voor goed georganiseerde handwerkslieden die het gemakkelijk maakt om alle werkgerei op orde te houden. Deze is beschikbaar voor 4.900 EUR.

Je vindt alle details op Schubwerke.de.

Foto’s: (c) Schubwerke

Amdro Laarzensprongen

Het Britse familiebedrijf “Amdro” fabriceert kampeeroplossingen voor verschillende stationwagens en bestelwagens met hoog dak, en gebruikt daarvoor recyclebare, duurzame materialen. Binnen enkele minuten kun je je gewone voertuig in een camper veranderen met de zogenaamde “Boot Jumps”. De ombouwvarianten bieden zitgelegenheid, een eenpersoons- of tweepersoonsbed, stevige laden voor kooktoestellen en keukengerei en praktische accessoires, bv. voor de stroomvoorziening. De bodemplaat kan permanent in het voertuig blijven. De prijzen variëren van ongeveer 1.700 tot 2.300 GBP (ca. 2.000 – 2.700 EUR), de levertijd naar het Europese vasteland is vaak maar 7-10 werkdagen.

Je vindt alle details op www.amdro.co.uk.

Foto’s: (c) Amdro

Reimo Camping Box

De Reimo campingboxen vereisen geen aanpassingen aan het voertuig. Er zijn verschillende versies voor alle gelegenheidskampeerders, afhankelijk van wat voor voertuig er als basis beschikbaar is. Voor SUV’s en terreinwagens heeft de kampeerbox een uittrekbare keuken met een 12-liter verswatertank, uitklapbare gootsteen, gasfornuis, opbergruimte en ruimte voor een 30-liter koelkastlade. Het ligvlak op de module is 126 x 200 cm. Voor minivans of stationwagens met hoog dak, zoals de VW Caddy, Renault Kangoo en dergelijke, is er een campingbox met soortgelijke uitrusting en een optionele bedbevestiging. Voor bussen, zoals VW T5 / T6, hebben de systemen ook lades, kampeerkeukenuitrusting en ruimte voor een campingtoilet. De kisten zijn geprijsd tussen ongeveer EUR 2.000 en EUR 2.700, inclusief bed.

Je vindt alle details op www.reimo.com.

Conclusie

Of je nu een kleine auto of een bestelwagen bezit – met de ruime keuze aan verschillende dozen voor alle gelegenheidskampeerders blijft er nauwelijks een wens onvervuld. Dankzij de kampeerboxen is de aanschaf van een extra kampeervoertuig niet meer absoluut noodzakelijk, maar je hoeft het nog steeds niet zonder het comfort van een “echte” camper te stellen als je onderweg bent. Veel plezier bij het bladeren, kiezen en, natuurlijk, uitproberen!

Je bent misschien ook geïnteresseerd in

Omslagfoto: (c) FLIP Campingbox

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.