De meeste kampeerders krijgen wel eens te maken met gasflessen

, omdat ze een integrerend deel uitmaken van het dagelijkse kampeerleven om te koken, te verwarmen en soms om de koelkast te laten werken. Maar wat voor gasflessen zijn er, voor welk doel zijn ze geschikt en waar kunnen ze worden omgewisseld of gevuld? Deze vragen en nog een paar andere worden hieronder toegelicht.

Welke gasflessen zijn in Duitsland verkrijgbaar?

Welke gasflessen het meest geschikt zijn voor kamperen of reizen, hangt af van het betreffende voertuig en natuurlijk van uw eigen wensen. U kunt koken, verwarmen en de koelkast laten werken met een gewone gasfles. Maar tankgasflessen of aluminium gasflessen zijn ook ideaal voor op reis. Voordat u een gasfles kiest, moet u echter nagaan of propaan of butaan voor u het meest geschikte gas is.

Propaan of butaan?

Propaan en butaan zijn beide alkanen, wat betekent dat het verzadigde koolwaterstoffen zijn. Deze vloeibare gassen zijn alleen vloeibaar onder druk in de gascilinders; zodra zij de cilinder verlaten, zetten zij uit en gaan over in gasvormige toestand. Dit is de reden waarom beide alkanen populair zijn als brandstof. Zij verschillen nauwelijks wat betreft hun warmte- en calorische waarde. Hier vindt u meer informatie over deeigenschappen van vloeibare gassen

. Het verschil tussen de twee gassen ligt in de prijs (in Duitsland is propaan meestal goedkoper dan butaan).

Ten tweede kunt u in de winter propaan gebruiken, maar geen butaan. Dit komt doordat het kookpunt van de twee gassen zeer verschillend is: zuiver butaan vergast niet meer bij temperaturen onder -0,5 graden, zodat het niet meer kan worden gebruikt voor verwarming en koken. Het kookpunt van zuiver propaangas daarentegen is -42,1 graden Celsius. Daarom wordt vaak een mengsel van beide gassen gebruikt. De gewone grijze gasflessen die u in Duitsland kunt kopen en zo nodig “leeg voor vol” kunt inruilen, bevatten meestal overwegend propaangas.

Gasflessen kopen of huren?

Als u nog geen eigen gasfles hebt, is er ook nog de vraag of u die liever koopt (grijze gasflessen) of leent (rode gasflessen

). Op het eerste gezicht lijkt het aantrekkelijker om gewoon de gasfles te huren en deze terug te brengen wanneer hij leeg is. U hoeft immers alleen de hervulkosten te betalen en het statiegeld wordt terugbetaald wanneer u de gasfles niet meer nodig hebt. Het

grote

nadeel: de statiegeldflessen blijven eigendom van de desbetreffende fabrikant en kunnen alleen bij hun distributiepartners worden ingeruild. Het netwerk kan in uw buurt goed ontwikkeld zijn. Maar heeft het zin als je op vakantie gaat? Bij het nemen van deze beslissing moet u ook rekening houden met het doel van de gasfles. Als u een vaste standplaats voor uw caravan heeft, kunt u geld besparen met een statiegeldfles. Als u vaak met uw caravan of camper reist, is het raadzaam uw eigen grijze gasfles aan te schaffen. U moet aankoopkosten betalen, die u niet terugkrijgt als u de gasfles niet meer nodig hebt. U kunt deze campingflessen echter in bijna elke bouwmarkt en bij veel benzinestations inruilen voor een vol exemplaar.

Aluminium gasflessen

Het grote voordeel van aluminium gascilinders is hun lichte gewicht, in tegenstelling tot rode of grijze stalen cilinders. Alugas beweert dat hun cilinders 75% lichter zijn dan de conventionele cilinders. Dit kan een spannend punt zijn, vooral voor campers, die vaak te kampen hebben met het probleem van een laag laadvermogen. Het grote nadeel is echter de hoge aankoopprijs, omdat meestal ook aluminium gasflessen worden aangeschaft. Ze kunnen gevuld worden met butaan of propaan. Een lijst van tankstations vindt u op de website van Alugas.

Gaspatronen

Voor wie minimalistisch kampeert of een ruimte- of gewichtsprobleem heeft, zijn gaspatronen geschikt. Deze zijn nu ook verkrijgbaar bij andere fabrikanten. De blauwe Campinggaz-patronen zijn echter waarschijnlijk de bekendste en zeker die met het meest uitgebreide dealernetwerk in Europa. Gaspatronen zijn wegwerpverpakkingen gevuld met gas dat gewoonlijk kan worden gebruikt om te koken, te barbecuen of aan te steken, maar niet voor verwarming. Ze zijn meestal gevuld met een gasmengsel van meer butaan dan propaan en zijn ideaal voor op de camping vanwege hun kleine formaat en lichte gewicht.

Weergave

Welke maten gasflessen zijn er?

Er zijnverschillende maten gascilinders, elk ontworpen voor een ander doel. Bij het kiezen van de juiste maat, moet u op dit feit letten. Natuurlijk heb je geen 11 kg gasfles nodig voor je wandelvakantie of als je twee of drie dagen gaat kamperen. Ik heb u de maten getoond en, natuurlijk, het aanbevolen gebruik:

  • Gasflessen 11 kg: De 11 kg flessen zijn perfect voor uw caravan of camper. Met deze fles heb je genoeg gas om te koken en heet water te krijgen.
  • Gasflessen 5 kgDe 5 kg cilinders zijn meer geschikt voor een gasbarbecue of voor kamperen voor een paar dagen of als u niet genoeg ruimte of laadvermogen hebt voor een 11 kg gascilinder.
  • GaspatronenDe gaspatronen zijn perfect voor wandelen of kamperen. Ze zijn ideaal voor kleine branders, zodat u onderweg kunt koken.

Het vullen van gasflessen in Duitsland

Een gasfles kan ook leeg raken tijdens een vakantie. De flessen zijn echter hervulbaar . Tenzij u een model hebt dat niet voorzien is van een apparaat voor een adapteraansluiting. De vraag is echter waar u uw gasfles kunt bijvullen. Zoals hierboven vermeld, zijn er verschillende mogelijkheden. U moet er echter op letten welk gas u nodig hebt, d.w.z. propaan of butaan, en wat voor gasfles u gebruikt. In Duitsland bieden veel benzinestations, doe-het-zelfzaken en zelfs campingwinkels de mogelijkheid de grijze gasflessen te vullen of om te ruilen, ongeacht waar u ze eerst hebt gekocht.

Weergave

Voor de rode statiegeldflessen moet je ervoor zorgen dat je de dealer vindt die jouw fles in voorraad heeft. Dit geldt ook voor aluminium gasflessen. Over het algemeen is het echter veel gemakkelijker om in Duitsland te vullen dan in het buitenland. Hier zijn alle verbindingen gestandaardiseerd. In het buitenland daarentegen moet u zorgen voor de juiste aansluiting en eventueel een gasadapter kopen.

Weergave

Gasflessen in campers en caravans

Nu u een gasfles hebt gekozen, moet u weten welke maat u nodig hebt en welk gas erin moet. Nu is de vraag: Hoe en waar bewaart u de fles(sen)? Daartoe is een gaskast in de camper of caravan verplicht, waarin de gasflessen stevig worden vastgesjord. Deze gaskast moet van binnen hermetisch afgesloten zijn. Dit betekent dat bij een eventueel lek geen gas in het interieur van het voertuig kan binnendringen. In plaats daarvan moet aan het laagste uiteinde een niet-afsluitbare opening naar buiten worden aangebracht. Deze moet een oppervlakte hebben van ongeveer 10 x 10 cm, d.w.z. 100 cm². Als u een gasbox in uw camper installeert, moet u zich precies aan de voorschriften houden, anders krijgt u geen goedkeuring voor uw kampeerauto. Alle verdere informatie is te vinden in werkblad G 607 “Vloeibaargassystemen in voertuigen”. Het maximum aantal gevulde gasflessen dat u in de gaskist mag vervoeren, is overigens beperkt tot 2 x 11 kg (let ook op de disselbelasting!). Dus als u voor langere tijd in het buitenland verblijft, moet u zich verdiepen in de kwestie van gasadapters

en gasflessen in het buitenland.

Bij vervoer: gasflessen sluiten, loskoppelen of gewoon blijven gebruiken?

Er zijn veel geruchten rond deze vraag. In feite hoeft u de gasfles in de camper of caravan tijdens de reis niet los te koppelen, in tegenstelling tot wanneer u deze met de auto vervoert. Alleen de reservefles, die niet is aangesloten, moet tijdens de reis worden dichtgeschroefd en van een rode beschermkap

worden voorzien.

Advertentie

Maar er is een klein addertje onder het gras: de richtlijn verwarmingstoestellen 2001/56/EG met de supplementen 2004/78/EG en 2006/119/EG. Hierin staat dat campers die na 01/2007 zijn gebouwd, een veiligheidsafsluiter moeten hebben voor de werking van een vloeibaargasverwarmingstoestel tijdens het rijden, die voorkomt dat er gas ontsnapt bij een ongeval met een leidingbreuk. Deze veiligheidsafsluiters zijn bijvoorbeeld bij Truma verkrijgbaar als zogenaamde “Mono” of “Duo-Control” met geïntegreerde crashsensor voor eencilinder- en tweecilinderinstallaties. De kosten van de complete set voor één cilinder bedragen ongeveer 200 euro, voor twee cilinders ongeveer 320 euro. Volgens de fabrikant moet de installatie eenvoudig zijn. Er gelden geen beperkingen voor voertuigen die vóór 1/2007 zijn gebouwd. Maar pas op als u naar bijvoorbeeld Frankrijk reist: Daar is de bediening van het gassysteem tijdens het rijden alleen toegestaan in voertuigen met typegoedkeuring en eerste inschrijving vanaf 01/2007. Eigenaars van oudere voertuigen moeten bevriezen, want zelfs als ze een veiligheidsafsluiter hebben, moeten ze de gasfles tijdens het rijden dichtdraaien. Opgelet: Absorberende koelkasten mogen niet worden gebruikt bij benzinestations of op veerboten. Voor uw eigen veiligheid raden wij u echter aan het gassysteem NIET te bedienen tijdens het rijden, vooral bij oudere voertuigen.

Experts in de podcast over “Basiskennis – gas voor kamperen

In onze podcast hebben Nele en Sebastian het onderwerp “Basiskennis – gas voor kamperen” uitvoerig behandeld, met informatie en tips. Zorg dat je luistert:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.