Kwaadwillende tongen beweren dat kampeerders uiterlijk na tien minuten over “toiletten” praten. Droge toiletten zijn momenteel een bijzonder populair onderwerp van discussie. Maar wat is een droogtoilet precies? Is dat niet hetzelfde als een buitentoilet? En wat zijn die verbrandingstoiletten die je de hele tijd op beurzen ziet? Ik geef toe dat het onderwerp van droge toiletten nogal complex is, en daarom wil ik met dit artikel wat licht werpen op de duisternis van toiletten. U leert de verschillende soorten droge toiletten kennen, hun gebruiksmogelijkheden en de nodige accessoires.

Wat is een droog toilet?

De term droogtoilet omvat alle toiletten die niet hoeven te worden doorgespoeld. De bekendste variant is het bijgebouw, maar ook scheidingstoiletten of verbrandingstoiletten vallen hieronder. Afhankelijk van het toilet worden de uitwerpselen afzonderlijk of in één enkele container verzameld. De uitwerpselen kunnen vervolgens worden gecomposteerd, met het huisvuil worden weggegooid of worden verbrand. U hebt waarschijnlijk zelf al droge toiletten gezien en gebruikt. Zij worden gebruikt op festivals, op bouwterreinen, op parkeerplaatsen voor wandelaars, in berghutten of op tal van andere plaatsen. droge toiletten worden ook steeds populairder op de camping, omdat ze hygiënisch en milieuvriendelijk zijn.

Voor- en nadelen van een droogtoilet

Alles in het leven heeft twee kanten, en droge toiletten zijn daarop geen uitzondering. Welke van de twee in elk afzonderlijk geval de voorkeur krijgt, hangt sterk af van persoonlijke behoeften en omstandigheden.

De voordelen:

 • Er is geen water nodig om door te spoelen. water is een waardevolle hulpbron, niet alleen bij het kamperen.
 • Je hebt geen chemische toevoegingen nodig.
 • Ze zijn milieuvriendelijk.
 • U bent onafhankelijk van speciale stortplaatsen voor chemische toiletten.
 • Je kunt langer vrij staan.

De nadelen:

 • U hebt accessoires nodig, bijvoorbeeld opvangzakken voor het vaste afval of strooisel om de uitwerpselen te drogen.
 • Met een verbrandingstoilet hebt u voldoende elektriciteit of gas nodig om het te laten werken. Het is ook erg duur om te kopen.

Hoewel alle droogtoiletten zonder water werken, verschillen ze sterk in de manier waarop ze worden gebruikt. We zullen nu in detail bekijken hoe dat precies in zijn werk gaat.

Welke soorten droge toiletten zijn er?

Niet elk droogtoilet is geschikt voor kamperen. Bijvoorbeeld, een conventioneel bijgebouw. In het volgende deel zal ik u daarom de verschillende varianten en hun mogelijke toepassingen voorstellen.

Droog toilet met urinescheiding

Deze droge toiletten worden ook wel scheidingstoiletten genoemd. De uitwerpselen worden verzameld en in verschillende containers gedeponeerd. De urine loopt in een reservoir en de uitwerpselen worden in een ander reservoir opgevangen. Dit kan een eenvoudige emmer met een zak zijn. In een separatietoilet wordt een afscheider gebruikt om de uitwerpselen naar de juiste plaatsen te leiden: vloeistof voorin, vaste stoffen achterin. Dus als je naar het toilet gaat, loopt de urine door dit scheidingselement rechtstreeks via een slang in de tank en de uitwerpselen plonzen in een emmer. Om de uitwerpselen goed te laten drogen, wordt er nadien een beetje strooisel of schorsmulch overheen gelegd. Dit heeft tot gevolg dat de geuren worden gebonden en de uitwerpselen visueel worden bedekt. Sommige toiletten hebben ook een ingebouwd privacyscherm.

Veel mensen vrezen dat zo’n toilet zeker zal stinken. Dit is echter alleen het geval wanneer de uitwerpselen samenkomen. Dat komt door de ammoniak in de urine. Indien de uitwerpselen echter worden gescheiden, kan de vorming van stank zeer goed worden vermeden. De urinetank kan in elk normaal toilet worden geleegd, aangezien hij geen chemicaliën bevat. Het vaste afval kan worden gedeponeerd in de restafvalcontainer of de organische afvalcontainer, of het kan worden gecomposteerd. Voor de bak met organisch afval moeten geschikte zakken worden gebruikt. Als u het afval zelf wilt composteren, moet u het toiletpapier apart inzamelen. Dit komt omdat het langer duurt om af te breken dan uitwerpselen.

De mogelijke toepassingen van een urineverwijderend toilet

Afgescheiden toiletten worden steeds populairder onder kampeerders. Met een beetje handigheid zijn ze gemakkelijk, goedkoop en ruimtebesparend te installeren.andere plaatsen waar zij lange tijd zijn gebruikt, zijn weekendhuisjes of tuinhuisjes. In Scandinavië worden scheidingstoiletten ook in gewone huizen geïnstalleerd en zijn daar niets ongewoons. Meer gedetailleerde informatie over het scheidingstoilet vindt u in de gids Kampeertoiletten: Scheidingstoilet.

Droogtoilet met composteerbak

Een droogtoilet met composteerbak wordt ook wel een humustoilet genoemd. Het afval kan gescheiden of samen worden ingezameld, afhankelijk van het model. Ze worden dan voorgecomposteerd in de container voordat ze naar de eigenlijke composthoop gaan. Afhankelijk van het toilet worden naast natuurlijke materialen voor de bekleding ook ventilatoren, roterende tanks, verwarmingsstaven en ook roerwerken gebruikt. Deze dienen om de vorming van geuren te voorkomen en het composteringsproces op gang te brengen. Hoe meer technologie er echter wordt geïnstalleerd, hoe meer elektriciteit er nodig is. Indien urine en uitwerpselen niet gescheiden worden opgevangen, zal de stank zich zonder ventilatie zeer snel ontwikkelen. Daarom worden typische humuswc’s meestal gebruikt op plaatsen waar voldoende elektriciteit voorhanden is, bijvoorbeeld in een tuin of een woongebouw. Hoewel sommige droge toiletten met composteerder vrij groot zijn, zijn er nu ook kleine oplossingen die geschikt zijn voor kampeerders. Uitwerpselen worden apart verzameld. Er is een aparte composteerkamer voor de uitwerpselen (Biolokus Kompakt).

De gebruiksmogelijkheden van een droogtoilet met composteerbak

Humus toiletten worden minder vaak gebruikt op campings dan in permanente woningen. Dit komt omdat de kant-en-klare modellen gewoonlijk vrij groot zijn en elektriciteit nodig hebben om te werken. Met een goede planning kunnen ze ook op kampeerterreinen worden gebruikt. Opmerking: Er is veel tijd nodig voor het composteringsproces. Als een humustoilet wekelijks of maandelijks wordt geleegd, vindt er tijdens deze korte fase geen echte voorcompostering plaats. het is ook belangrijk te weten dat het in Duitsland verboden is onverwerkte menselijke uitwerpselen als meststof te gebruiken. Voordat u de uitwerpselen als zodanig kunt gebruiken, moet u ze eerst een jaar lang composteren. Idealiter doet u dit samen met tuin- of keukenafval.

Droog toilet met verbranding

Verbranding? Dat klinkt nogal avontuurlijk! Maar verbrandingstoiletten zijn niet zo wild. Uitwerpselen en urine worden verbrand in een verbrandingskamer direct na het toiletbezoek. De uitlaatgassen worden via een schoorsteenpijp naar buiten geleid. Alles wat overblijft is een beetje steriele as. Een verbrandingstoilet weegt ongeveer 20 kg. Vergeleken met anderen, is dit heel wat. Er zijn speciale papieren zakken nodig om ze te bedienen. Deze beschermen de valdeur tegen besmetting door de uitwerpselen. Om het afval te verbranden, heeft het toilet voldoende elektriciteit of gas nodig. Als de stroomvoorziening niet betrouwbaar is, werkt het toilet mogelijk niet naar behoren. De aanschafkosten van een verbrandingstoilet zijn zeer hoog in vergelijking met andere droge toiletten. Daar moet je iets minder dan 4000€ voor rekenen.

De mogelijke toepassingen van een verbrandingstoilet

Verbrandingstoiletten kunnen worden gebruikt in een kampeervoertuig met voldoende ruimte – naast voldoende elektriciteit en/of gas. Vaker worden zij echter gebruikt in vaste onderkomens. Of het de moeite waard is ze op een camping te gebruiken, is moeilijk te beantwoorden en moet individueel worden beslist. Als u vaak op campings verblijft en daar gebruik maakt van de sanitaire voorzieningen, heeft u er waarschijnlijk geen nodig voor de weinige uitzonderingen. Maar voor wie vaak zelfvoorzienend is en onafhankelijk wil zijn van elke afvalverwijdering, kan een verbrandingstoilet interessant zijn.

Droogtoilet onderweg

Ja, er zijn ook mobiele droge toiletten. Niet elk kampeervoertuig heeft immers voldoende ruimte om een vast toilet te installeren. De mobiele oplossingen zijn klein, licht en meestal gemakkelijk op te bergen, bijvoorbeeld het vouwtoilet. Bij mobiele droogtoiletten wordt al het afval in een zak verzameld en zo nodig met strooisel bedekt. sommigen zullen tegen zichzelf zeggen: “Ik zou gewoon de bosjes in kunnen gaan”, maar anderen zouden liever gaan zitten en niet achter een boom hurken.

De gebruiksmogelijkheden van een mobiel droogtoilet

Omdat ze mobiel zijn, verklaart dit hun veelzijdigheid. Of het nu gaat om kamperen, op boten of als een ongecompliceerde oplossing voor het tuinhuisje, deze toiletten zijn een goede en flexibele optie.

Leveranciers van droge toiletten

Kildwick

De composttoiletten van Kildwick zijn afkomstig uit Groot-Brittannië, maar worden in Duitsland met de hand gemaakt van berkenmultiplex. De fabrikant biedt u twee verschillende versies aan: een zelfbouw composttoilet kit en kant-en-klare modellen die klaar zijn voor onmiddellijk gebruik. Kildwick beveelt aan de buitenkant van de houten overdekking te verven, te oliën of te beglazen om deze tegen snelle veroudering te beschermen. U hebt ook de mogelijkheid om het lichaam naar uw smaak te schilderen.

Model: MiniLoo campingtoilet/composttoilet

Het bijzondere aan dit toilet is enerzijds het lage gewicht van 7,7 kg, en anderzijds het feit dat het scheidingselement is bevestigd met neodymium magneten in plaats van met schroeven. Hierdoor kunt u de bus gemakkelijk van bovenaf verwijderen. Vooral in kleine ruimten kan het een hele opluchting zijn het toilet niet zijdelings te hoeven openen om het te ledigen. Informatie over de functie: De MiniLoo werkt met een scheidingselement van Kildwick, dat vloeistoffen en vaste stoffen afzonderlijk opvangt. De opvangbak voor urine en de container voor vaste stoffen hebben elk een inhoud van 9,5 liter. Tot de leveringsomvang behoren de bak van berkentriplex, een reservoir voor vaste stoffen, een opvangbak, de MiniLoo-scheidingsinzet, een toiletbril van berkenhout en magnetische houders. Het toilet kan tot 200 kg worden belast. Afmetingen en gewicht

 • Lengte 38,30 × breedte 33,50 × hoogte 44,50 cm
 • Gewicht 7,7 kg

Kostprijs: 549 € De MiniLoo wordt volledig gemonteerd geleverd. Een goedkoper alternatief voor 299 € is de EasyLoo zelfbouwkit.

Model: EasyLoo

Met dit model, moet je de montage zelf doen. Maar de kit bevat alles wat je nodig hebt:

 • voorgefreesde onderdelen van berkenhout
 • Container met 16 l inhoud voor vaste stoffen
 • Reservoir met 9,5 l inhoud voor urine
 • Scheidingselement
 • Toiletbril met deksel gemaakt van bamboe
 • gegalvaniseerde stalen spijkers
 • Inbussleutel 2,5 mm
 • Houtlijm

De EasyLoo kan een lading tot 140 kg dragen. Afmetingen en gewicht:

 • Lengte 44,50 × breedte 42,20 × hoogte 47,50 cm
 • Gewicht 13,00 kg

Kostprijs: 299 € Als u de EasyLoo niet zelf wilt monteren, kunt u ook de kant-en-klaar gemonteerde versie kopen voor 449 € of met een extra ventilator voor 539 €.

Model: Premium Composttoilet FancyLoo Capture

In tegenstelling tot de andere modellen kunt u kiezen uit drie kleuren: crème, lichtgrijs of steengrijs. De handgrepen zijn in de romp geïntegreerd en de oppervlakken zijn verzegeld met melaminehars. De FancyLoo kan tot 200 kg worden belast, het toiletdeksel tot 100 kg. De container voor vaste stoffen heeft een inhoud van 16 l, de urinecontainer 9,5 l. De scheidingsinzet is zeer gemakkelijk te verwijderen, aangezien deze is bevestigd met een magnetische houder. Afmetingen en gewicht:

 • Lengte 44,00 × breedte 43,00 × hoogte 48,00 cm
 • Gewicht 16,5 kg

Kostprijs: € 879 U kunt bij Kildwick ook accessoires kopen voor uw scheidingstoiletten, zoals tanks voor vaste afvalstoffen, strooisel of detergenten, maar ook kits en scheidingskits.

Airhead

Airhead noemt zijn toilet ‘ s werelds meest compacte composttoilet. Ook deze werkt volgens het principe van scheiding van vloeistof en vaste stof. Er zijn verschillende Airhead partners in Duitsland die u kunnen helpen met de installatie. U kunt ook het toilet bestellen en het zelf installeren. Informatie over de functie: De urine stroomt in een reservoir van 7 liter, de vaste stoffen komen in een reservoir van 18 liter terecht. Kokosvezels worden voor het eerste gebruik in deze container gedaan. Na elk toiletbezoek bedient u dan een roerwerk dat de uitwerpselen mengt met de kokosvezels. Een ingebouwde ventilator zorgt ervoor dat de vaste stoffen voortdurend worden belucht en dus droog blijven. Dit voorkomt onaangename geurtjes. De tank voor vaste stoffen wordt bij gebruik door twee personen ongeveer om de zes tot acht weken geleegd. De urinetank moet ongeveer om de twee dagen geleegd worden. U kunt hem naar voren trekken zonder de toiletpot te hoeven optillen of verwijderen.

Het toilet is verkrijgbaar in twee verschillende versies: Standaard of Marine. De standaardversie heeft iets meer ruimte nodig, terwijl de marineversie geschikt is voor zeer krappe ruimtes.

Afmetingen en gewicht:

 • Standaard: lengte 48 cm x hoogte 50,5 cm x breedte 48 cm
 • Marinier: lengte 39,2 cm x hoogte 50,5 cm x breedte 45,3 cm
 • Gewicht 8,5 kg

Kostprijs: 1150 €

Welke accessoires heb je nodig voor droogtoiletten?

Je hebt geen water nodig om af te wassen, maar wel wat toebehoren. Deze zijn echter binnen een zeer beheersbare marge gehouden.

Toiletpapier

Of u nu een droog of een chemisch toilet gebruikt, u heeft altijd toiletpapier nodig.voor een droog toilet kunt u gewoon toiletpapier gebruiken, net als ieder ander. Hoe u zich van het papier ontdoet, hangt af van wat u met de uitwerpselen doet.als u het wilt composteren, moet u het apart verzamelen.

Tas

U kunt plastic zakken als zak gebruiken, maar ook composteerbare biologische zakken. Deze kunnen worden gecomposteerd omdat ze 100% biologisch afbreekbaar zijn en dus ecologischer. Helaas ontbinden ze sneller als ze nat worden. Daarom moet u ze vaker vervangen dan plastic zakken.

Bodembedekking, granulaat, schors mulch

De meeste droge toiletten vereisen de toevoeging van strooisel om de uitwerpselen te composteren of te drogen. er zijn verschillende soorten:

 • Schors mulch
 • Zaagsel of strooisel voor kleine dieren
 • Kattenbakvulling
 • Humus

U kuntzaagsel krijgen in timmerwinkels, zelfs in het buitenland. Wij hebben hier zeer goede ervaringen mee in ons separatietoilet om stankvorming te voorkomen. Humus of schorsmulch zijn nuttig als de uitwerpselen moeten worden gecomposteerd. Als u ecologische kattenbakvulling gebruikt, kunt u de uitwerpselen in de vuilnisbak voor organisch afval deponeren, anders bij het restafval.

Ventilator

Als u er zeker van wilt zijn dat geuren worden vermeden, kunt u, met een beetje handigheid, een 12V ventilator met een ontluchtingspijp of een SOG-systeem kan worden geïnstalleerd. Het stroomverbruik hiervoor is minimaal en maakt nauwelijks een verschil. Uiteraard hangt het werkelijke verbruik af van de prestaties en de looptijd.

Verwijdering thuis en onderweg

Het grote voordeel van een droogtoilet is dat het langer zelfvoorzienend is en gemakkelijker kan worden weggegooid. Of u de uitwerpselen thuis composteert of onderweg in de vuilnisbak gooit, hangt af van de duur van de reis, maar ook van de grootte van de verzamelcontainers. De volgende informatie kan slechts als leidraad dienen. De hoeveelheid uitwerpselen hangt immers af van eet- en drinkgewoonten, maar ook van andere factoren.

Mijn ervaring met een scheidingstoilet:

Voor twee personen is een container met een volume van 30 l voldoende voor vaste uitwerpselen gedurende ongeveer acht dagen. Hoewel de uitwerpselen tijdens het drogen aan volume verliezen, voegt het strooisel daaraan toe. een urinetank van 14 l gaat ongeveer drie dagen mee voor twee personen. Met een tank van 35 l, kunnen twee mensen het ongeveer een week volhouden.

Zelf een droogtoilet bouwen

De meest voorkomende uitvoering voor doe-het-zelf bouw is het scheidingstoilet. Het is ook mogelijk de uitwerpselen samen te verzamelen, maar de stank bouwt zich dan sneller op. Wat de constructie betreft, zijn beide uiteindelijk vergelijkbaar. Bij het scheidingstoilet wordt alleen een scheidingselement – zoals de Privy 501 – gebruikt om urine en uitwerpselen in de daarvoor bestemde containers te leiden. U hebt ook hout nodig voor het frame, een emmer, een urinebeker en slangen of buizen. Maak een kist van het hout en zet de emmer er later in. Als je alle uitwerpselen bij elkaar wilt verzamelen, heb je nu alleen nog een toiletbril nodig.als u een scheidingstoilet wilt bouwen, hebt u ook het scheidingselement nodig. Van hieruit leid je de slangen naar de urinecontainer. Denk er bij de bouw van het toilet aan dat u de emmer en de urinetank later gemakkelijk moet kunnen verwijderen om ze te legen. Zelf een droogtoilet bouwen is geen hekserij. Als u geld wilt besparen en een beetje handig bent, kunt u met eenvoudige middelen een goed resultaat bereiken. Een ander voordeel is dat u het toilet precies kunt afstemmen op de beschikbare ruimte.

Kosten voor een droog toilet

De kosten van een droogtoilet zijn afhankelijk van de variant in kwestie. Een mobiel vouwtoilet is natuurlijk goedkoper dan een verbrandingstoilet. Zo variëren de prijzen van 15€ voor een mobiel droog toilet tot 4000€ voor een verbrandingstoilet. De meest gebruikte versie op de camping is het scheidingstoilet. Hier beginnen de prijzen voor een afgewerkt model bij ongeveer 499€ (Separett Weekend 7010) en lopen op tot ongeveer 999€ (Nature’s Head Compact Composting Toilet of Separett Villa 9010). Als u geld wilt besparen, raad ik u aan het toilet zelf te bouwen. De materiaalkosten bedragen hier ongeveer 200€ en hangen onder meer af van de houtsoort die u kiest.

De belangrijkste onderdelen voor het bouwen van een scheidingstoilet

 • Hout voor de frameconstructie, prijs vanaf ca. 35€ (gelijmd vurenhout)
 • Scheidingselement, vanaf 90€
 • een emmer, vanaf 7€
 • een tank, vanaf 29€

De bedrijfskosten omvatten

 • Vuilniszakken met trekkoord (60l/ 20 stuks) kosten ca. 5€
 • composteerbare zakken (40 stuks) kosten ongeveer 19,90€
 • Strooisel voor kleine dieren (60l) kost vanaf 1,99€. als alternatief kunt u bij een timmerwinkel vragen of u zaagsel kunt krijgen, dit is meestal gratis.

U kunt hier droge toiletten kopen

Als u besloten hebt een droogtoilet te gebruiken, kunt u dit als een kant-en-klare kit op het internet kopen. het voordeel is dat alles wat u nodig hebt voor de installatie al is inbegrepen. Gescheiden toiletten en composttoiletten

Verbrandingstoiletten

Mobiele droge toiletten

Conclusie over droge toiletten

Droge toiletten zijn niet voor niets in opmars. Ze zijn niet alleen hygiënisch, maar vooral ook ecologisch, omdat ze geen water en geen chemicaliën nodig hebben. Meer vrijheid, zelfredzaamheid en dichter bij de natuur zijn de wensen van veel kampeerders. Voor wie het niet zonder zijn eigen rustige plekje wil stellen, is een droogtoilet een zeer goede oplossing.

Experts in de podcast over het onderwerp “camping toilet

In onze podcast praten Nele en Sebastian over het onderwerp“campingtoiletten” in het algemeen. Zij doen verslag van hun ervaringen en geven informatie en tips. Luister eens:

Je zou ook geïnteresseerd kunnen zijn:

Foto omslag: (c) labrador/ Depositphotos.com Foto’s in de tekst: (c) CamperStyle | (c) Nima Ashoff

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.