Minimalistisch, licht, wendbaar – een minicaravan kan een goed alternatief zijn voor de gewone caravan. Een gewone, kleine auto is bijvoorbeeld ook geschikt als trekkend voertuig – en een rijbewijs B is meestal ruim voldoende. Dus als je met weinig moeite een leuke kampeervakantie wilt doorbrengen, kan een microcaravan de ideale metgezel zijn. Hieronder stel ik je enkele fabrikanten van mini en micro caravans voor.

Microcaravans voor auto’s

KULBA Woody

De “Woody” is het basismodel en ook de meest populaire KULBA traanwagen. Zowel de buitenkant als de binnenkant van deze microcaravan zijn gemaakt van duurzaam berkenmultiplex. Afhankelijk van het model heeft de natuurcaravan een leeggewicht van 380 kilogram tot 560 kilogram en biedt een toegestaan totaalgewicht van 750 kilogram.

De natuurlijke vormgeving van de KULBA Woody is overtuigend, maar natuurlijk hoeft het niet altijd bruin te zijn. Als je een KULBA Woody kiest, heb je de keuze uit verschillende houtfineren en kleuren endat zowel voor debuitenkant als voor het interieur.

De cabine van de KULBA Teardrop vouwwagens is ruim, zodat twee volwassenen comfortabel plaats kunnen vinden om te slapen en te zitten. Waarbij de matras ook dienst doet als zitbank. De bergruimte in de Woody is verrassend groot. Ook met andere uitrusting is KULBA niet gierig. Het keukentje achterin de microcaravan is royaal: een verswatertank, kastjes, een gootsteen met kraan en een klein werkblad bieden alle comfort om tijdens het kamperen eten te bereiden.

Als de ruimte in de KULBA Woody niet voldoende is, kun je er gemakkelijk dekzeilen of tenten aan vastmaken. Speciaal ontworpen rails vergemakkelijken de bevestiging. Verder is er een grote keuze aan optionele accessoires, zodat de minicaravan ook uitgerust kan worden met o.a. een gasfornuis, een zonnesysteem, dak- of fietsdragers en een koelkast.

De Kulba Woody in een oogopslag

Model: WoodyFabrikant
: SIA KULBADAfmetingen:
3,74 m x 1,89 m x 1,89

mToelaatbaargewicht: Max. 750 kgAantal personen
: 2Prijs
: vanaf 8.950 euroWebsite:
kulba.cool/en

Foto’s: (c) Markus Hülstrunk

Pino

De beroemde ontwerper en musicus Faruk Karatan lanceerde de Pino Caravan in 2009. Het Turkse familiebedrijf wilde een betaalbare en comfortabele caravan aanbieden die het hele jaar door gebruikt kan worden. Niet alleen kwaliteit, maar ook veiligheid is belangrijk voor het bedrijf.

De Pi2010 is comfortabel, flexibel en kan bij elk weer gebruikt worden. De“Pino Shell Technologie” maakt gebruik van meerlaagse sandwichpanelen, waardoor de microcaravan robuust is, perfect geïsoleerd en dus vorstbestendig.

De Pino caravans zijn geschikt voor alle wegomstandigheden. Een praktisch kenmerk is de aerodynamische vormgeving, die voor een minimale luchtweerstand zorgt en zo veel brandstof bespaart. Met een tarragewicht van 400 kg is de Pi2010 een lichtgewicht. Behalve twee slaapplaatsen (2m x 1.20m) zijn er vier zitplaatsen in de eethoek. De keuken bestaat uit een werkblad met spoelbak en een fornuis.

Optionele accessoires zijn een dakraam, een kachel, een koelbox, een warmwaterboiler, een campingtoilet en een luifel die royaal voor de minicaravan kan worden opgezet.

De Pino in een oogopslag

Model: Pi2010Fabrikant
: Pino KaravanAfmetingen:
2,1 m x 1,70

mToelaatbaargewicht: Max. 750 kgAantal personen
: 2Prijs
: Momenteel zijn er geen actuele prijzen te vindenWebsite:
www.pinocaravan.com

 
 

Foto’s: (c) CamperStyle

T@B L320RS

De 320RS is het kleinste model van T@B en geniet nu al een cultstatus onder de kleine caravans. Hij is slechts twee meter breed en dankzij zijn maximum gewicht van een ton kan hij gemakkelijk door een Smart of Picanto getrokken worden . Niettemin loont het de moeite om er de optionele AKS 1300 stabilisatiekoppeling bij te kopen, want die maakt het rijden met de 320RS des te aangenamer.

De afwerking is indrukwekkend, zowel van binnen als van buiten, want alles is gelijkmatig geschuurd en netjes in elkaar gezet. De meubels zijn gemaakt van populieren triplex en fineerplaten van verschillende dikte. Het chassis is gegalvaniseerd en biedt voldoende stabiliteit, terwijl de ingebouwde airconditioning steeds voor een aangename temperatuur zorgt. Toegang is via een slimme vliegendeur met patrijspoort.

De uitrusting in de basisversie is erg karig en omvat alleen een kleerkast, een dwarse keuken en een tweepersoonsbed. Koelkast, verwarming en andere extra’s kunnen apart gekocht worden. De beschikbare bergruimte (bijv. in het dak) en de laden zijn echter prima geschikt voor twee personen. In het woon- en slaapgedeelte van de T@B is voldoende zitruimte voor twee tot vier personen en de LED verlichting zorgt voor voldoende licht.

De L320RS is verkrijgbaar vanaf 12.500 euro en dus niet bepaald het goedkoopste model, maar kwaliteit met cultstatus kost zijn prijs. Als je comfortabeler zitplaatsen, rolluiken en andere extra’s wilt, kost de T@B L320RS je tot 16.500 euro.

De T@B in een oogopslag

Model: L320RSMaker
: T@BDe afmetingen
: 5,17 m x 2,01 m x 2,49

mGewicht: Max. 1000 kgAantal personen
: 2Prijs
: Vanaf 12.500 euroWebsite:
www.tabme.de/320

 
 

Foto’s: (c) CamperStyle

Gordeldier Caravan

De Armadillo is de officiële opvolger van de legendarische Boler caravan uit de jaren ’60 en doet er natuurlijk in geen enkel opzicht voor onder. De minicaravan, die slechts 4,11 m lang is, valt vooral op door zijn afgeronde wanden van glasvezel, die aan het origineel moeten herinneren. Met een gewicht van 700 tot 800 kg kan de Armadillo door veel kleine auto’s getrokken worden.

Wat technologie betreft schittert de Armadillo met een ongewoon sterk frame, een samengestelde as van 1,5 ton en een elektrische remassistent. Verder is er speciale isolatie tussen de glasvezel omhulsels, waardoor het zelfs mogelijk is te kamperen in extreem koude temperaturen. Het voertuig kan betreden worden via een deur met een klein raampje en de mini-caravan wordt gestabiliseerd met behulp van steunpoten.

Ook de uitrusting is indrukwekkend, al hangt dat af van de indeling van het betreffende model. Alle varianten hebben echter zowel achterin als voorin een dinette (bed, bank) en een keuken in het midden van het voertuig, die van al het nodige voorzien is, zoals een kookplaat en een gootsteen. Bergruimte is er ook in overvloed en er is zelfs plaats voor een draagbaar toilet onder de bankstoelen.

De prijzen variëren van 16.500 tot 22.100 euro – afhankelijk van de uitrusting. De Comfort Plus versie is het duurst en omvat, naast andere dingen, een buitendouche, boiler, koelkast en stereo-installatie.

De Armadillo in een oogopslag

Model: ArmadilloFabrikant:
Armadillo TrailersAfmetingen:
4,11 m x 2,01 m x 2,43

mToelaatbaargewicht: Max. 1000 kgAantal personen
: 2-4Prijs:
Vanaf 16.500 euroWebsite:
www.armadillotrailers.net

Foto’s: (c) Armadillo Trailers

Helden Ranger

Deze chique minicaravan komt uit Denemarken en werd ontwikkeld door de firma Kronings. De Ranger staat bekend om zijn robuustheid en met zijn 17 inch terreinbanden kan hij ook zonder problemen door wat hobbeliger terrein rijden. Het chassis is een beetje zwaar met een maximum gewicht van 1.200 kilo, maar het kan nog steeds zonder problemen door kleinere auto’s getrokken worden.

Voor de bouw van de microcaravan werden alleen 35 mm dikke GRP sandwichpanelen gebruikt, die het voertuig beschermen tegen de kou en isoleren tot temperaturen van -21°C. Bovendien heeft de Ranger ook een 230-volt verwarming en een imperiaal waarop een daktent gemonteerd kan worden.

Wat de uitrusting betreft, heeft de kleine camper standaard een respectabel interieur. Dit omvat een bed voor 2 personen (205 x 155 cm), een keuken met gootsteen, watertank (18 liter), waterkoker en koelkast, en ook LED-verlichting en USB-aansluitingen. Optionele extra’s zijn een fietsenrek, gasverwarming, zonnepanelen en een accu. De fabrikant biedt ook een bijpassende luifel aan.

Als je een robuuste, wintervaste minicaravan zoekt, zou deze minicaravan uit Denemarken wel eens precies het juiste kunnen zijn. Met een aankoopprijs van slechts 11.000 euro is de Hero Ranger een echt koopje, gezien de afwerking en uitrusting.

De Hero Ranger in een oogopslag

Model: RangerFabrikant
: RangerAfmetingen:
4,82 m x 2,30 m x 2,32

mGewicht: Max. 1200 kgAantal personen
: 2-3Prijs:
Vanaf 11.026 euroWebsite:
www.herocamper.com

 
 

Foto’s: (c) Hero Camper

CA Steeldrop

De Steeldrop is een van de meest compacte in zijn soort en wordt daarom ook gerekend tot de zogenaamde teardrop caravans. Alle minicaravans met een slaapgedeelte binnen en een buitenkeuken worden teardrops genoemd, hoewel de naam eigenlijk slaat op de vorm van de caravan. Met een ledig gewicht van slechts 500 kilo en een toelaatbare totale massa van 750 kilo hoef je je absoluut geen zorgen te maken over het aantal paardenkrachten van je auto.

Het buitenmateriaal is van een hoogwaardige roestvrijstalen legering, die uiteraard roestbestendig is en tegen meerprijs ook in een hoogglanzende afwerking verkrijgbaar is. De Steeldrop heeft aan elke buitenzijde een deur om in en uit te stappen, waarin ook kleine verduisterde vensters zijn ingebouwd. Een dakluik zorgt voor licht en frisse lucht.

Binnen is er een groot matras voor twee personen (198 x 140 cm) en er zijn twee compacte ingebouwde kastjes om bagage en kleren in op te bergen. Ook standaard zijn een autoradio met behoorlijke luidsprekers, en twee stopcontacten (12 en 230 volt) en drie USB poorten. Bovendien kan bij de fabrikant een LED televisie met ontvanger en satellietsysteem besteld worden. De keuken, die zich in het achterste gedeelte bevindt, heeft echter alleen een gootsteen, kleine kastjes en een waterreservoir (50 liter) – een kookplaat en koelbox zijn optioneel verkrijgbaar.

De prijs van 11.500 euro lijkt niet al te hoog, want je krijgt eigenlijk zo veel mogelijk in zo’n kleine ruimte. Bovendien biedt de fabrikant veel accessoires voor de kleine Steeldrop, zoals een standkachel, imperiaal en buitendouche.

De Steeldrop in een oogopslag

Model: SteeldropFabrikant
: Camping AdventureAfmetingen:
3,50 m x 1,95 m x 1,70

mToelaatbaargewicht: Max. 750 kgAantal personen
: 2-3Prijs:
Vanaf 11.490 euroWebsite:
www.camping-adventure.eu/steeldrop

 

Foto: (c) Camping Adventure

ProCamp Bushcamp

De firma ProCamp biedt vier verschillende modellen aan. Het Bushcamp is er een van, de andere heten Escape, Alpha en Wave. De ProCamp Bushcamp is de terreinauto onder de minicaravans en een echte allrounder. Geen helling is te ruw voor een tocht.

Het Bushcamp model is verkrijgbaar in drie versies, die elk aan individuele wensen van de klant tegemoet komen. Bushcamp BSC, DLX en PRE, waarbij de laatste de meest comfortabele versie is. Behalve goede uitrusting zijn er ook veel accessoires die je als optie kunt kopen. Deze omvatten een reservewiel, diverse ramen en verlichtingsmogelijkheden en, onder andere, een fornuis, een koelbox, een kluis of zelfs een TV.

Het ProCamp Bushcamp in een oogopslag

Model: Bushcamp BSCHersteller
: ProCampAfmetingen:
4,10 m x 2,17 m x 1,85

mGewicht: Max. 750 kgAantal personen
: 2Prijsstelling: Momenteel zijn er


geen

actuele prijzen te vindenWebsite:
www.mini-caravans.com

 

Foto: (c) CamperStyle

Going Cockpit S

De zogenaamde gaande cockpit kwam in 2006 op de markt en veroverde de harten van kampeerliefhebbers stormenderhand. Hij heeft zowel een chassis van AL-KO als een T-bar, wat betekent dat de as relatief ver naar achteren is geplaatst. Dit geeft de cockpit een veel beter evenwicht. Met een maximum gewicht van 750 kilo is de Going Cockpit S een van de lichtste in zijn klasse.

De behuizing is gemaakt van met glasvezel versterkt plastic. Hij is smal bij de neus, terwijl hij naar achteren toe steeds breder wordt. De wielkasten steken uit de zijwanden, wat weer meer bergruimte binnenin de wielkast oplevert. De toegang tot de Mini Caravan gaat via de eendelige deur met ovale patrijspoort, en als je boven meer ruimte nodig hebt, heeft de Cockpit S een gemakkelijk afneembare pop-top met ventilatiekleppen.

Het interieur bestaat uit een compacte salon en een kleine kombuis aan de zijkant. De dinette heeft ronddraaiende stoelen en een draaibare tafel die via een enkele tafelpoot op de vloer bevestigd is. Er is een klein kastje boven het voorraam en een stopcontact achter de zitplaats. In de keuken heb je weer twee gaspitten en een kleine plastic spoelbak (warm water is optioneel). De watertank staat samen met de gastank in de keukenkast. Helaas past een koelkast niet in de Going Cockpit S.

Voor kleine uitstapjes, alleen of met z’n tweeën, is de Cockpit S heel geschikt. Het ontbreekt aan een toilet en douchegelegenheid, maar voor de prijs van iets minder dan 9.000 euro is dat aanvaardbaar.

De Cockpit in een oogopslag

Model: Cockpit
SH Fabrikant: GoingAfmetingen:
4,32 m x 2,08 m x 2,14

mGewicht: Max. 750 kgAantal personen
: 2Prijs:
Vanaf 8.990 euroWebsite:
www.go-pods.co.uk

Vrijheid Caravans Sunseeker

Eigentijds design gecombineerd met een compacte inrichting maken van de Sunseeker Classic de perfecte micro-caravan. Het is niet voor niets dat de fabrikant zijn klanten een levensduur van 25 jaar en meer belooft, want zowel de Sunseeker als zijn partnermodellen staan voor hoge kwaliteit tegen een lage prijs. Het voertuig heeft standaard een maximum gewicht van 750 kg, maar dat kan ook uitgebreid worden met een upgrade van het chassis.

De kleine caravan heeft een gegalvaniseerd chassis en een AKS 1300 stabiliserende trekhaak van AL-KO. In het voorste gedeelte is een opbergvak met reservewiel en bagagerek, en ook een bevestiging voor een kleine gasfles met regelaar. Vier valpootjes aan de buitenzijden zorgen voor stabiliteit bij stilstand, en LED lampjes aan de voorkant, zijkanten en boven de deur zorgen voor voldoende verlichting.

Het woongedeelte biedt plaats aan drie personen en zes zitplaatsen. Dit omvat een tweepersoonsbed aan de voorkant en een eenpersoonsbed aan de achterkant. De keuken en de kasten, daarentegen, liggen in het midden van de microcaravan. Het kookgedeelte heeft een gasfornuis (2-pits) met oven/grill, een koelkast en een gootsteen. Ook voor voldoende bergruimte is gezorgd, want de Sunseeker heeft 10 kleine bovenkastjes, een grote kleerkast, een plank en bergruimte onder de stoelen.

De prijs voor de standaarduitvoering bedraagt 12.000 euro, maar veel meer extra’s zoals een fietsenrek, TV of elektrische verwarming kunnen als optie gemonteerd worden.

De Sunseeker in een oogopslag

Model: Sunseeker ClassicFabrikant:
Freedom CaravansAfmetingen:
4,26 m x 2,03 m x 2,46

mGewicht: Max. 750 kg (850 kg met upgrade chassis)
Aantal personen: 3 personenPrijs:
Vanaf 12.000 euroWebsite:
www.freedomcaravans.com

 

Foto: (c) Freedom Caravans

Sealander

De Sealander is een flexibele microcaravan die zowel op het land als in het water gebruikt kan worden. Door zijn lichte gewicht kan hij aan elke auto gekoppeld worden en met behulp van de buitenboordmotor kan het geheel gebruikt worden als een kleine motorboot. Leeg weegt de Sealander iets meer dan 380 kilo.

De carrosserie is gemaakt van met glasvezel versterkte kunststof, die direct op de buitenkant is gelijmd. Verder is de buitenkant ook verzegeld met een gel coating. Dit maakt de Sealander licht, uitzonderlijk robuust en stabiel – zowel op het land als in het water. Op vaste grond vergemakkelijkt een ladder het instappen in de kleine caravan en stabiliseert tegelijk het voertuig. In het water daarentegen doet de ladder ook dienst als reling en kan gebruikt worden om de boordbarbecue aan vast te maken.

Ook het interieur van de Salander is indrukwekkend. De woonruimte is chic ingericht in leer, heeft een royale ligruimte en een tafel met een zitje. De leuningen zijn van gepolijst roestvast staal, net als de spoelbak (13 liter). Een 2300 watt elektrische kookmodule maakt het mogelijk voedsel te bereiden en als dat nog niet genoeg is, is er ook een barbecuepakket aan boord. Zowel een zoetwatertoilet als een douche (16 liter) aan boord maken hygiëne op een hoog niveau mogelijk.

Met prijzen vanaf 22.000 euro is de Sealander duurder dan andere minicampers, maar daar staat tegenover dat het de enige caravan is die ook als boot gebruikt kan worden. Gezien de uitrusting is de prijs heel aanvaardbaar.

De Sealander in een oogopslag

Model: SealanderFabrikant
: SealanderAfmetingen:
3,95 m x 1,72 m x 1,89

mToelaatbaargewicht: Max. 750 kgAantal personen
: 2Prijs:
Vanaf 22.000 euroWebsite:
sealander.de

Foto’s: (c) SEALANDER

Go-Pod

Go-Pods bieden je de perfecte mix van kampeerplezier en comfort – alles in een compacte microcaravan. Met een ledig gewicht van slechts 750 kilo kan de compacte caravan met gemak vervoerd worden – zonder te wiebelen of uit de rails te lopen. Afgezien daarvan kan de Go-Pod heel individueel ontworpen en opgewaardeerd worden met veel verschillende extra’s.

Uitwendig bestaat de Go-Pod uit wanden van hoogwaardig glasvezel en een gegalvaniseerd chassis, dat hem des te stabieler maakt. De ingebouwde remmen, op hun beurt, zorgen voor meer veiligheid en een gemakkelijker rijgedrag. Door het optillen van de pop-top kan de maximale standhoogte worden ingesteld, terwijl de standpoten voor de nodige stabiliteit zorgen. De toegangsdeur is robuust en de zijramen kunnen vergrendeld worden. De muurspouwisolatie zorgt voor de nodige warmte op koude dagen.

Zelfs in de standaarduitvoering laat de inrichting van de Go-Pod weinig te wensen over. De keuken heeft een dubbel gasfornuis met hittebestendig glazen blad, een roestvrij stalen gootsteen en een koelkast en vriezer van Dometic, en in de sanitaire ruimte is een Porta Potti-stijl doorspoeltoilet. De meubels zijn allemaal van massief hout en er staat een uitneembare tafel in het woongedeelte. Opbergruimte is er in overvloed in de kleerkast en de ruimtes onder de stoelen. Elektriciteit wordt geleverd door een 12 V vrijetijdsbatterij en twee stopcontacten. TV en verwarming zijn optioneel.

Afhankelijk van de uitrusting kost een Go-Pod tussen 12.500 en 16.000 euro. Dit is wat hoog in vergelijking met andere minicaravans, maar de prijzen zijn gerechtvaardigd door de eersteklas kwaliteit.

De Go-Pod in een oogopslag

Model: Go-PodFabrikant
: Go-PodAfmetingen:
4,18 m x 2,01 m x 2,05

mToelaatbaargewicht: Max. 750 kgAantal personen
: 2Prijs:
Vanaf 12.500 euroWebsite:
www.go-pod.com

 
 

Foto’s: (c) Go-Pod

Migrator

De Migrator micro caravan van de firma FIM Caravans is er in drie modelvarianten ‘Offroad’, ‘Summer’ en ‘Basic’. Het Roemeense bedrijf introduceerde de eerste versie van de FIM Mini Caravan in 2018. Volgens de firma is de “migrator – Een ideale partner voor plezier op moeilijke sporen!”. Hoogwaardige en op maat gemaakte minicaravans tellen als het belangrijkste verkoopargument voor de stijlvolle migrator modellen.

Elke FIM minicaravan is uniek in zichzelf en afgestemd op de wensen van de klant. Kleuren en materialen kunnen vrij gekozen worden en zo krijgt de klant een uniek exemplaar. Er is dus ook voor elke klant een geschikt model bij de modelkeuze. Voor wie een avontuurlijke vakantie verkiest, is de Migrator Offroad Micro Caravan de beste keuze. Voor wie eenvoud verkiest, is het meest betaalbare basismodel de juiste keuze.

De Migrator in een oogopslag

Model: BasicFabrikant
: FIM CARAVANSAfmetingen:
2,00 m x 1,40 m x 1,20

mToelaatbaargewicht: 750 kgAantal personen
: 2Prijs
: Vanaf 10.503 euro nettoWebsite
: fimcaravans.ro/nl

Foto’s: (c) CamperStyle

Microcaravans voor fietsen

Als je graag met de fiets of e-bike reist, kun je ook kiezen voor een zogenaamde fietscamper. Deze zijn nog lichter en kleiner dan gewone microcaravans, maar nog steeds ideaal voor kleine kampeertochten met de fiets. Hoewel de keuze op dit gebied betrekkelijk klein is, omdat de meeste fietskampeerauto’s alleen door doe-het-zelvers gemaakt worden, worden nu door de toenemende vraag ook enkele micro-caravans voor veerboten in massaproductie genomen.

Zachte tent B-schildpad

De B-Turtle fietskar is vooral in trek vanwege zijn veelzijdigheid, want hij is zowel een transportkar als een micro-caravan. Hij is daarom ideaal voor liefhebbers van tweewielers die tijdens avontuurlijke tochten een zekere mate van comfort verkiezen. Hoewel de B-Turtle van vederlicht aluminium gemaakt is, kan hij een gewicht tot 200 kg dragen en dankzij de ingebouwde wielas is de minicamper altijd stabiel en wiebelvrij.

De zogenaamde “schildpad” heeft twee 12 inch banden met spaken. Deze zijn opgeblazen tot ongeveer 4 bar en hebben een kleine helling, die op zijn beurt voor een comfortabeler rit zorgt. De aluminium palen van de kleine camper werden gelast, gebogen en van een poedercoating voorzien door een gespecialiseerd partnerbedrijf uit Duitsland. Ze gebruiken daarvoor alleen de modernste technologie.

De opbergkist onderin het voertuig biedt veel bergruimte voor al je gebruiksvoorwerpen en de opblaasbare tent staat op het dak van het voertuig. In een paar seconden kan de B-Turtle van rij- naar kampeermodus overgeschakeld worden, zodat 2 mensen er comfortabel in kunnen slapen. Met het luchtbed op slechts 75 cm van de grond ben je altijd beschermd tegen de kou en slecht weer. De ruime luifel heeft ook bergruimte en biedt extra mobiliteit in de tent. Voor dagelijks gebruik kan de tent in een paar eenvoudige stappen gedemonteerd worden, waardoor de B-Turtle in een handomdraai de perfecte transportkar wordt voor uitstapjes en andere boodschappen.

Prijstechnisch is de B-Turtle in de buurt van de 3.000 euro. Dit is vrij stabiel, want er zijn niet al te veel extra mogelijkheden voor de ruime fietskar.

De B-Turtle in een oogopslag

Model: B-TurtleFabrikant:
Gentle TentAfmetingen:
1,60 m x 0,79 m x 0,58

mGewicht: Max. 200 kgAantal personen
: 2Prijs:
Vanaf 2.990 euroWebsite:
gentletent.com/b-turtle

Foto’s: (c) Gentle Tent

Brede Pad Fietskamper

De mobiele, kleine accommodatie van de Deense fabrikant Wild Path biedt je een veilige beschutting tegen weer en wind, een comfortabel bed voor 2 personen en een ombouwbare ruimte waar tot vier mensen kunnen dineren, ontspannen en tijd doorbrengen. Leeg weegt de minicamper ongeveer 80 kg en hij is beslist bestand tegen een belasting tot 200 kg.

De Wide Path Bicycle Camper is zeer robuust, opvouwbaar en verrassend ruim. Afgezien daarvan is het een zogenaamde hard-shell camper, wat betekent dat de buitenkant heel stevig is en tegen alle gevaren beschermt. De vorm van de camper is ook uniek en moet voor nog meer veiligheid zorgen. Natuurlijk is het geen lichtgewicht aluminium, en daarom zorgt de standaard achterop de camper voor de nodige stabiliteit. De montage gebeurt zonder gereedschap en is in iets minder dan drie minuten klaar.

Voor zijn afmetingen is de Wide Path Bicycle Camper erg ruim, want hij biedt je een grote leefruimte met een bergruimte van wel 300 liter. Verder doet de ruimte niet alleen dienst als “eetkamer” voor maximaal 4 personen, maar kan ze ook in een handomdraai omgebouwd worden tot een knus bed voor twee. Met dit voertuig heb je ook een aantal extra mogelijkheden tot je beschikking, zoals een zonne-energiesysteem om elektriciteit op te wekken. Zo kun je zelf bepalen hoe comfortabel je met je fietscamper wilt reizen.

Het enige addertje onder het gras bij dit geweldige model is de prijs van ongeveer 4.000 euro voor de standaard versie. Vergeleken met andere minicaravans voor fietsen is de Bicycle Camper iets duurder. Maar hij biedt ook alles wat in dit segment mogelijk is.

Het brede pad in een oogopslag

Model: FietscamperFabrikant
: Breed PadAfmetingen:
1,60 m x 0,79 m x 0,58 mALaatbaar
gewicht: Max. 200 kgAantal personen
: 2Prijs:
Vanaf 2.990 euroWebsite:
www.widepathcamper.eu

Burning Man Fiets Camper

Oorspronkelijk wilde de uitvinder van deze praktische minicaravan alleen accommodatie bouwen voor het Burning Man Festival, maar toen hij besefte hoe praktisch hij was, was het duidelijk dat veel kampeerders er belangstelling voor zouden hebben. Zo ontstond de stacaravan die slechts 45 kg weegt. Hij is geschikt voor alle weersomstandigheden en biedt alles wat je nodig hebt voor kleine kampeertochten op de fiets.

Op het eerste gezicht ziet de Burning Man er niet bijzonder stevig uit, maar in feite is het voertuig gemaakt van hoogwaardig licht metaal en plastic. Hij is ontworpen om zoveel mogelijk dingen in een kleine ruimte te passen. De ingangsdeur gaat daarom naar boven open en ernaast staan voedseldrogers die uit de camper naar buiten geklapt kunnen worden. De wielen zijn niet van een speciale constructie, maar zijn ideaal om door vlak terrein te rijden.

Het interieur is voorzien van een onopvallend aantal praktische zaken. Deze omvatten een ventilator, een kookgedeelte en aanpasbare planken. Onder de plank is ruimte voor spullen om op te bergen en ook voor een klein gasfornuis. In het bovenste gedeelte hang je daarentegen een spiegel, thermometer, notitiebord, elektriciteitsmeter en ventilator. Het bed kan worden uitgetrokken of opgevouwen tot een knusse stoel, afhankelijk van je behoeften. Aan de buitenkant is er een bolvormig venster waardoor je ’s nachts de sterren kunt waarnemen.

Helaas is de Burning Man Bike Camper nog niet in massaproductie gegaan, dus kunnen we geen precieze details geven over de prijs. In de nabije toekomst moet de mini-caravan echter zowel in de VS als in Europa verkrijgbaar zijn.

De Burning Man in een oogopslag

Fabrikant: Paul W. ElkinsAfmetingen
: 1,50 m x 0,68 m x 0,75

mToelaatbaargewicht: Max. 100 kgAantal personen
: 1Prijs:
Nog niet te koopWebsite:
www.designboom.com/cars/burning-man-bicycle-camper

Foto’s: (c) designboom

Gasvrije caravans

Een andere manier om een compacte en lichte caravan te krijgen is door het zonder gas te doen, want dat bespaart ook gewicht. Hier vind je ons artikel over gasloze caravans, met enkele modellen zoals de Hobby Beachy.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in

Foto omslag: (c) Markus Hülstrunk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.