Droom je ervan om je camper comfortabel voor je stadsflat te kunnen parkeren? Tijdens het reizen op een ontspannen manier Zuid-Europese steden met kleine, smalle straatjes kunnen bezoeken? Om de meest afgelegen plekken te kunnen bereiken om wild te kamperen? Om je onderweg echt te beperken tot het allernoodzakelijkste? Wil je de prijs van een luxe limousine niet investeren in een camper? Wil je dat je camper niet alleen geschikt is als camper, maar ook als dagelijkse auto? Dan kan een minicamper het juiste reisvoertuig voor je zijn.

Minicampers zijn de kleinste van de kleine kampeervoertuigen. Tot de minicampers behoren stationwagens met hoog dak (b.v. VW Caddy, Citroën Berlingo, Fiat Doblo, Renault Kangoo enz.), maar ook minibussen zoals de Suzuki Carry, Daihatsu Hijet of Mitsubishi L300. Natuurlijk kunnen ook veel andere voertuigen min of meer comfortabel tot camper omgebouwd worden. Een klassieker voor off-road liefhebbers is de Landrover Defender, waarvoor er nu ook veel aanbieders van ombouw voor kampeerplaatsen zijn.

Er zijn verschillende modellen en leveranciers die scoren met steeds intelligentere oplossingen in een kleine ruimte en tegemoet komen aan de groeiende doelgroep van gelegenheidskampeerders of kampeerders weg van de klassieke motorhomes. In deze driedelige serie laat ik je kennismaken met modellen, upgraders en doe-het-zelf oplossingen voor je minicamper. In dit eerste deel krijg je eerst een globaal overzicht van deze spannende kampeervoertuigen.

Mini-Camper – Overzicht van leveranciers en modellen

Er zijn enkele fabrikanten die volledig ingerichte minicampers af fabriek aanbieden. Dit betekent dat je niet zelf het basisvoertuig hoeft te zoeken, maar je camper kant-en-klaar kunt ophalen en op weg kunt gaan naar je kampeervakantie.

Met de VW Caddy Californië camping Caddy is een klein alternatief voor de klassieke VW Bulli. De Camping Caddy biedt een uittrekbare minikeuken, een uitklapbaar bed, laden en nog veel meer, en verandert de kleine VW in een volwaardige camper.

Alpen Camper biedt uitbreidingen voor verschillende voertuigen en tovert ze heel smaakvol om tot minicampervans. De Beierse firma biedt echter ook enkele kant-en-klare minicampers aan. Het gamma omvat bijvoorbeeld een volledig omgebouwde Citroën Berlingo of een VW Caddy. Individuele conversies worden aangeboden voor de Dacia Dokker, Opel Combo en diverse andere voertuigen.

Reimo biedt een VW Caddy aan die omgebouwd is tot camper, de VW Caddy Maxi Camp. Deze heeft een meubelstuk en zelfs een zitje met tafel in het interieur, en ook een eenpersoons- of tweepersoonsbed. Op Reimo je kunt ook losse modules kopen voor je Caddy of andere stationwagons en campingbussen met hoog dak. Zo kun je je eigen minicamper samenstellen volgens je individuele behoeften.

Vanderer bouwt een Urban Camper op basis van de Citroën Berlingo. De chique minivan is geschikt voor dagelijks gebruik, maar vergezelt je ook op al je grote en kleine buitenavonturen. Dankzij het pop-up dak, een uitschuifbare keuken en een meubelmodule, is de Vanderer in een handomdraai in een minicamper.

Foto’s: © Vanderer GmbH

Mini-Camper – Overzicht van uitbreidingsmogelijkheden

Er zijn nu verschillendefabrikanten van losse kampeermodules op de markt. Zo kun je je voertuig precies volgens je wensen en individuele eisen inrichten.

De gemakkelijkste manier om van een auto een (part-time) camper te maken is het gebruik van zogenaamde campingboxen. Ik heb al een uitvoerig artikel over dit onderwerp geschreven, waarin ik je laat kennismaken met enkele fabrikanten van kampeerdozen en hun oplossingen Campingboxen en hun oplossingen.

Maar als je nog een stap verder wilt gaan, zijn er een aantal leveranciers die voor bijna elk type voertuig een ruime keuze aan oplossingen bieden, van complete ombouw tot losse uitbreidingsmodules. Ik stel er hieronder een paar aan je voor:

Landy uitbreiding

Een Landrover Defender ombouwen tot een comfortabele camper is niet zo eenvoudig. Maar met de modules van Landy Ausbau kan dat heel goed. In de complete ombouwversie heb je veel bergruimte, een gootsteen met een vers- en vuilwatertank en zitplaatsen in het interieur. Echt comfortabel wordt het als je je Defender uitrust met een hefdak om stahoogte in de auto te bereiken.

C-Tech Kampeerwagen

C-Tech Campingvan heeft kampeeruitbreidingen voor verschillende stationwagens met hoog dak in zijn gamma. De firma bouwt interieursystemen voor VW Caddys, Peugeot Partners, Peugeot Rifters en vele andere. Een slaapruimte voor één tot twee personen, een eethoek in de auto en bergruimte veranderen je voertuig in een camper in een paar minuten.

Slimme kampeerder

De fabrikant Smart Camper bouwt een compacte slaap- en kookmodule. Met een uittrekbare keuken, royale laden, gaspatronenfornuis, watertank en een bed kun je van je Dacia Dokker, Landrover Discovery, Mercedes G-Klasse of andere voertuigen een camper maken.

Highcamper

De modules van Highcamper zijn geschikt voor stationwagens met hoog dak en bestaan uit een bed voor één of twee personen en een universele kast met spoelbak. Tafels voor buiten en binnen zijn als extra modules verkrijgbaar. De meubels zijn geschikt voor de VW Caddy en de VW Caddy Maxi.

Foto’s: © Highcamper

Flex Camper

Bij Flex Camper kun je je voertuig individueel laten ombouwen. Je kunt kiezen tussen een complete verbouwing met keuken, slaapgedeelte en tafel en twee verschillende losse modules. Met de bed- en keukenmodules krijgen kampeerders waar voor hun geld. De uitbreidingen zijn geschikt voor de Dacia Dokker of de Fiat Doblo, bijvoorbeeld.

Foto’s: © Flex Camper

Voordelen en nadelen van minicampers

Je hebt het misschien al gemerkt als je dit leest – ik ben een fan van minicampers. Ik ben vooral enthousiast over de hanteerbare afmetingen van het voertuig, dat veel meer flexibiliteit biedt dan grotere campers bij het reizen, maar ook in het dagelijks leven, bijvoorbeeld bij het parkeren in de stad. Ik vind het verkennen van eenzame stranden en de mogelijkheid om onopvallend in het voertuig de nacht door te brengen erg aantrekkelijk. Veel parkeerplaatsen in toeristische streken zijn door hoogtebeperkingen nu niet meer toegankelijk voor grotere voertuigen. Een ander groot pluspunt zijn de lagere aanschafkosten in vergelijking met de grote motorhomes. Vooral voor de jongere generatie kampeerders kan een minicamper een mooie introductie tot het kampeerleven zijn, misschien door het alledaagse voertuig tijdelijk om te bouwen tot een camper. Voor mij is een ander zeer aantrekkelijk aspect van kamperen het reizen met echt lichte bagage en me beperken tot het hoogstnoodzakelijke. Met de minicampers kom je niet in de verleiding om veel onnodige dingen in te pakken die aan het eind van de vakantie ongebruikt in de kasten thuis belanden. Ik heb altijd gemerkt hoe bevrijdend dit kan zijn en hoe weinig dingen ik echt nodig heb. Bovendien ben je met een kleine camper nog meer buiten. Dat kan soms oncomfortabel zijn als het weer niet meewerkt. Maar je wordt meestal beloond met de meest verbazingwekkende momenten in de buitenlucht, die je misschien niet had beleefd als je je had teruggetrokken in het comfort van een grote motorhome.

Natuurlijk wil ik de nadelen van kleine caravans niet verwaarlozen. Qua ruimte zijn ze handelbaar en kunnen ze je vooral een slaapplaats bieden, bergruimte, een keukenoplossing, afhankelijk van het model of de configuratie, en eventueel een kleine zithoek binnenin. Je moet bereid zijn tot op zekere hoogte compromissen te sluiten en niet het comfort van een grote camper verwachten. Sommige hebben ruimte voor een noodtoilet (meestal een Porta Potti), maar een natte cel vind je niet in deze modellen. De hoeveelheid waterreservoirs die je kunt meenemen is beperkt. Je bent dus met bepaalde tussenpozen afhankelijk van een externe infrastructuur. Maar ik hoop dat ik niet hoef te vermelden hoe mooi een bad in een meer, fjord of de zee kan zijn.

Foto’s: © Ali Ramthun

In het volgende deel van de serie laat ik je meer in detail kennis maken met enkele minicampers en geef ik je een overzicht van welk model bij jou en je eisen zou kunnen passen. Tot dan wens ik je veel plezier met dromen over je volgende kampeeravontuur.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in

Omslagfoto: © Vanderer GmbH

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.