Opmerking: Deze post bevat affiliate links. Als je via hen iets koopt, krijgen we een kleine commissie van de aanbieder, maar het wordt voor jou als klant niet duurder. We bevelen alleen producten aan waarvan we denken dat ze goed zijn. Met je aankoop steun je ons om door te gaan met het produceren van gratis inhoud voor jou – dank je wel daarvoor!


“Draai je alsjeblieft om. Draai je alsjeblieft om. Draai je alsjeblieft om.” Bijna elke voertuigreiziger kent deze zin en heeft waarschijnlijk de stem die erbij hoort in zijn oren. Navigatiesystemen en navigatie-apps zijn een onmisbaar deel van ons dagelijks leven geworden. Terwijl de goede oude kaart stof ligt te verzamelen in het handschoenenkastje, vertrouwen we liever op de moderne technologie dan op onze eigen kaartleeskunst. Toegegeven, navigatiesystemen zijn echt heel handig en eenvoudig in het gebruik. Maar ondanks hun vele nuttige functies, laten de vele navigatiegadgets die op de markt zijn je ook regelmatig zweten. Namelijk wanneer, bijvoorbeeld, een weg niet erkend is, een nieuw gebouw nog niet op de monumentenlijst staat of er geen rekening gehouden is met een veel te lage metro. Daarom lezen we vaak over gênante ongelukken als gevolg van verkeerd genavigeerde routes. En niet zelden was blind vertrouwen in het navigatiesysteem de oorzaak. Onaangenaam voor de getroffenen, maar ook een beetje grappig voor de rest van de wereld. Toch is het niet nodig of aan te raden om het zonder de behulpzame navigatiesystemen te stellen. Want met een beetje denkkracht en regelmatige bijwerking van de systemen of apps, maken ze het oriënteren gewoon veel gemakkelijker. Vooral bezitters van een camper of caravan stellen dit op prijs, omdat ze tijdens de reis op veel meer moeten letten dan met een gewone auto. Er moet bijvoorbeeld rekening gehouden worden met gewichtsbeperkingen, hoogtebeperkingen of wegbreedtes. Wie wil een enorm voertuig door een veel te smalle steeg manoeuvreren of verantwoordelijk zijn voor een verkeersopstopping omdat je dwaas in een metro bent blijven steken? Een kleine auto kan bijna overal door – maar een camper? Om dergelijke situaties te vermijden zijn er nu talloze navigatiesystemen die speciaal voor kampeerauto’s ontwikkeld zijn.

Draagbare navigatiesystemen, apps of mobiele kaartnavigatie?

Draagbare navigatiesystemen hebben het voordeel dat ze de batterij van de mobiele telefoon niet leegtrekken, geen geheugenruimte in beslag nemen en geen constante internetontvangst nodig hebben. Regelmatige systeemupdates brengen de toestellen op de nieuwste stand en hun beeldschermen zijn meestal gemakkelijker te bedienen dan die van smartphones. Apps of navigatie met een mobiele kaart, daarentegen, leveren dankzij de mobiele gegevensontvangst met actuele verkeersberichten – en zijn vaak goedkoper. Een nadeel is echter het vaak slechte netwerk op de autosnelwegen. Bij de keuze van een navigatiesysteem is de belangrijkste factor echter je eigen behoefte. Ben je een gelegenheidsgebruiker, een veelrijder of behoor je tot de smartphone-generatie? Hoe groot moet de kaartweergave zijn? Hoeveel datavolume heb je nodig? Dit zijn allemaal vragen die, als ze van tevoren beantwoord worden, je kunnen helpen bij de keuze van je navigatiesysteem. Ik heb onderzoek gedaan naar diverse navigatiesystemen, navigatie apps en mobiele navigatiefuncties speciaal voor caravans en campers – en presenteer hieronder hun verschillen, voor- en nadelen, en de financiële factoren. “Je route wordt berekend” – Draagbare navigatiesystemen in vergelijking

Navigatieapparatuur voor campers en caravans

TomTom Go Professional 6200

Weergave

Een draagbaar navigatie-apparaat dat in de eerste plaats ontwikkeld werd voor vrachtwagens, maar ook nuttige functies biedt voor campers en caravans. Hoewel je het zonder praktische campinggidsen moet doen, doet de TomTom Go Professional 6200 goed werk als het gaat om verkeersherkenning en routebegeleiding. Bediening en schermontwerp lijken duidelijk en ongecompliceerd. De fabrikant belooft ook levenslange kaartupdates via de Wifi-functie. Bus- of vrachtwagenspecifieke aandachtspunten zoals benzinestations of parkeerplaatsen worden getoond, evenals filewaarschuwingen en je kunt het toestel koppelen aan je smartphone om je bijvoorbeeld tekstberichten te laten voorlezen. Hij biedt ook een praktisch hands-free systeem. De kosten van het apparaat bedragen ongeveer 331 euro.

Foto: (c) TomTom

Voordelen en speciale kenmerken:

 • Voertuiginstellingen zoals afmetingen, maximum snelheid, gewicht
 • Offline kaarten voor heel Europa incl. Rusland
 • Duidelijk schermontwerp
 • Intuïtieve bediening
 • Regelmatige updates via WiFi
 • Handenvrij en Bluetooth functie

Nadelen:

 • Geen geïntegreerde parkeerplaats en reisgids
 • Geluid kan niet naar de luidsprekers van het voertuig worden overgebracht
 • Batterij bijna leeg

TomTom GO Camper

Weergave

Het“kleine zusje” van de TomTom Go Professional 6200, met vrijwel dezelfde functies. Maar met één verschil: het TomTom GO Camper campingnavigatiesysteem is speciaal voor kampeerders ontwikkeld. Routes worden speciaal voor campers en caravans geselecteerd en je kunt bijzonder mooie routes opslaan op je smartphone, tablet of PC en ze delen met andere gebruikers op het geïntegreerde community platform TomTom Road Trips. Veel gebruikers hebben er al hun favoriete uitstapjes gedeeld. De MyDrive app van TomTom vult andere praktische navigatiefuncties aan, bijvoorbeeld door je in staat te stellen bestemmingen van je mobiele telefoon naar je navigatiesysteem te sturen. Dankzij de samenwerking met TripAdvisor krijg je ook extra aanbevelingen voor tussenstops langs de route. Kaartupdates zijn weer levenslang mogelijk via WiFi. Het navigatie-apparaat kost ongeveer 299 euro.

Foto’s: (c) TomTom

Voordelen en speciale kenmerken:

 • Voertuiginstellingen zoals afmetingen, maximum snelheid, gewicht
 • Offline kaarten over continenten
 • Duidelijk schermontwerp
 • Intuïtieve bediening
 • Regelmatige updates via WiFi
 • Handenvrij en Bluetooth functie
 • Geïntegreerd gemeenschapsplatform voor inspiratie en tochtuitwisseling
 • TripAdvisor aanbevelingen

Nadelen:

 • Geen kaarten voor Afrika
 • Soms onnauwkeurig met snelheidsbeperkingen

Garmin Camper 780 MT-D EU

Weergave

Behalve voertuigspecifieke 3D routes biedt dit navigatie-apparaat ook kampeer- en standplaatsfuncties, dankzij de samenwerking met ACSI, Trailer’s Park of NKC. Foto’s en prijsinformatie geven je informatie en achtergrondinformatie over campings in de omgeving. De Garmin Drive app geeft ook verkeer en weer in real time weer. Bovendien biedt het navigatiesysteem geïntegreerde wifi voor regelmatige kaart- en software-updates. Spraakbediening, handsfree bellen en Bluetooth zijn standaard, net als compatibiliteit met de Garmin draadloze achteruitkijkcamera. Bezienswaardigheden en POI’s van TripAdvisor worden in lijstweergave weergegeven. Dit is erg handig als je onderweg inspiratie zoekt en plaatsen om naartoe te gaan. Natuurlijk kun je ook je exacte afmetingen en gewicht van je camper of caravan invoeren. Het navigatie-apparaat kost momenteel ongeveer 279 euro.

Foto’s: (c) Garmin Deutschland GmbH

Voordelen en speciale kenmerken:

 • 2D en 3D weergave
 • Voertuiginstellingen zoals afmetingen, maximum snelheid, gewicht
 • Offline kaarten van heel Europa incl. Rusland
 • Intuïtieve bediening
 • Regelmatige updates via WiFi
 • Tips en POI’s van TripAdvisor
 • Waarschuwingen voor hellingen/klimmetjes, scherpe bochten, hoogtebeperkingen
 • Handenvrije functie

Nadelen:

 • Soms trage satellietverbinding
 • Handmatig wegduwen van verkeersdisplays, bv. flitspaalberichten
 • Veelvuldige aanduiding van onbekende toelaatbaarheid van de weg

Garmin Camper 890 MT-D EU

Weergave

Een navigatiesysteem met routing dat speciaal ontworpen is voor campers en caravans en dat alvoorgeïnstalleerde 3D kaarten voor Europa heeft, actuele DAB+ verkeersinformatie en een database met campings. Geïntegreerde spraakbesturing vergemakkelijkt de bediening, vooral tijdens het rijden. Op basis van de afmetingen van je eigen voertuig wordt dan de best mogelijke route voor je uitgezocht, en op eventuele gevaren of beperkingen wordt je via real time service gewezen. Bovendien ontvang je radar-, weer- en tankstationinformatie als je het toestel via de Garmin Drive app met je smartphone verbindt. Het hoge-resolutie multi-touch beeldscherm is met acht inch vrij groot, maar met 20 mm diepte betrekkelijk slank. Het is ook handig dat hij zowel in staand als liggend formaat werkt. Als je een route bijzonder mooi vindt, kun je die gewoon opslaan en via de app met andere reizigers delen. Als je ooit naar landen buiten de EU wilt reizen, kun je gratis kaartmateriaal downloaden. Tussen haakjes: De Garmin Camper 890 MT-D EU is natuurlijk ook geschikt voor gewone auto’s. Momenteel is het draagbare navigatie-apparaat verkrijgbaar voor 449,49 euro.

Voordelen en speciale kenmerken:

 • voorgeïnstalleerd 3D kaartmateriaal van Europa
 • Voertuiginstellingen zoals afmetingen, maximum snelheid, gewicht
 • Gratis extra kaarten van Noord- en Zuid-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en het Midden-Oosten via de downloadfunctie
 • Intuïtieve bediening
 • Tips en POI’s van TripAdvisor, ACSI, NKC Campercontact, Trailer’s PARK en iOverlander.
 • Waarschuwingen voor hellingen/klimmetjes, scherpe bochten, hoogtebeperkingen
 • Bestuurdersassistentie en spraakbediening

Nadelen:

 • Spraakbesturing wordt beïnvloed door externe ruis
 • Trage scrollsnelheid

Foto: (c) Nadine Zwingel

Garmin CamperVan

Advertentie

De Garmin CamperVan is een navigatiesysteem voor bestelwagenliefhebbers. Het compacte route-apparaat met voorgeïnstalleerde 3D Europese kaarten, Trendy Places functie en grote campinggids is verkrijgbaar in 6,95 inch schermformaat en bevat functies voor een geslaagde verkenningstocht. Met de zogenaamde Roadtrip Routes functie, bijvoorbeeld, kun je spannende routesuggesties krijgen voor het perfecte joyride gevoel. Je kunt individueel beslissen hoe gevarieerd je de reis wilt laten zijn. Kom je liever direct en snel op je bestemming aan of via avontuurlijke omwegen met sightseeing karakter? Via de Garmin Drive app wordt real-time verkeersinformatie geregeld, evenals radar-, weer- en brandstofinformatie. Het slimme navigatiesysteem is ook spraakgestuurd en kan berichten van je smartphone voorlezen. De Garmin CamperVan is verkrijgbaar voor 299 euro en is vooral geschikt voor spontane reislustigen die gewoon willen meezweven in plaats van de reis van A tot Z van tevoren te plannen. Zet gewoon de sat nav aan en ga op avontuur.

Voordelen en bijzonderheden:

 • Voorgeïnstalleerd 3D kaartmateriaal van Europa
 • Intuïtieve bediening
 • Tips en POI’s van TripAdvisor, Michelin, Hippe Plekken, Roadtrip Route en Plaatselijke Plekken
 • Individuele avontuurlijke routes mogelijk
 • Slim te besturen
 • Live verkeersinformatie
 • Compatibel met Garmin achteruitkijkcamera’s

Neen en minnen:

 • Zonder individuele voertuiginstellingen
 • Eerder ongeschikt voor grote campers of caravans

Navigatie apps voor campers en caravans

GoogleMaps

De klassieke navigatie app en voorgeïnstalleerd op bijna elke smartphone: GoogleMaps. Het bevat nu meer dan 220 landen en regio’s, en ook talloze bedrijven en plaatsen. Als een halte bijzonder interessant wordt gevonden, krijg je suggesties voor wijken en hun restaurants, evenementenlocaties of bars. Voor de rest biedt de app informatie over alles wat reizende mobieltjes verwachten: aankomsttijdvoorspellingen, actuele verkeerssituaties, alternatieve routesuggesties, tips over openbaar vervoer, routeplanning, offline functies en, natuurlijk, de klassieke navigatie van A naar B. De gebruiker kan ook eigen foto’s en aanbevelingen toevoegen. Gebruikers kunnen ook hun eigen foto’s toevoegen, aanbevelingen en ontbrekende straten. Een app die vaak uit luiheid gebruikt wordt, omdat hij al op de smartphone beschikbaar is, maar die ook op een ongecompliceerde manier de weg wijst. Het is minder geschikt voor te grote voertuigen. Daarom is het beter GoogleMaps alleen te beschouwen als een extra hulpmiddel bij normaal wegverkeer.

Voordelen en speciale kenmerken:

 • Gratis
 • 220 landen en gebieden
 • Offline weergave
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Weergave van benzinestations, parkeerterreinen en bezienswaardigheden
 • Diverse navigatiefilters

Nadelen:

 • Kan meer als supplement gebruikt worden
 • Niet betrouwbaar voor grotere voertuigen

ViaMichelin

Navigatie, radarcontrole, routeplan. Dat is wat de gratis ViaMichelin app van de gelijknamige aanbieder Michelin abonnementsvrij aanbiedt. Het sterk vereenvoudigde display helpt je om op een heel ongecompliceerde manier je weg te vinden. Als je een meer gedetailleerd beeld verkiest, kun je overschakelen op de satelliet- of luchtfoto. De app berekent routes die te voet, met de motor, de fiets of met de auto afgelegd kunnen worden, rekening houdend met zowel de tijd als de actuele verkeerssituatie. Het markeert ook gevarenwaarschuwingen, snelheidsbeperkingen en kosten zoals tolgeld. Wereldwijd kaartmateriaal en stadsplattegronden leiden je stevig van A naar B. Een extra instelmogelijkheid voor caravans en campers is ook bedoeld om grotere voertuigen veilig door de wegomstandigheden te loodsen. Dit is echter niet 100 procent betrouwbaar, als je een of twee gebruikersrecensies mag geloven. ViaMichelin biedt niettemin een praktisch alternatief voor GoogleMaps en is een extra steun bij het rijden door stedelijke jungles, snelwegknooppunten en dergelijke.

Voordelen en speciale kenmerken:

 • Gratis
 • Kaartmateriaal wereldwijd
 • Offline weergave
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Weergave van benzinestations, parkeerterreinen en bezienswaardigheden
 • Diverse navigatiefilters
 • Zonder reclame

Nadelen:

 • Kan meer als supplement gebruikt worden
 • Afzonderlijke voertuiginstellingen werken maar in beperkte mate
 • Zonder rijbaanassistent

Sycig vrachtwagen GPS

Sycig Truck GPS is een navigatie app voor grote voertuigen en met speciale routebegeleiding voor vrachtwagens, bussen of kampeerwagens en caravans. De app is de eerste 14 dagen gratis, daarna betaal je voor verschillende licenties naar keuze. De levenslange licentie voor Europe Camper, bijvoorbeeld, kost 79,99 euro, terwijl Europe Truck verkrijgbaar is voor 129,99 euro. Je kunt extra functies toevoegen via in-app aankoop, zoals Live Services Europe. Kaarten worden offline op de mobiele telefoon opgeslagen, wat je mobiel dataverbruik spaart. Alleen het GPS signaal zou moeten werken, natuurlijk. Als je de navigatie-app koopt, krijg je ook drie jaar lang toegang tot gratis updates voor kaarten, POI’s en flitspalen. Bovendien kun je in de instellingen voertuigspecifieke kenmerken invoeren, zoals hoogte, gewicht, lengte en as. Praktisch: Door een datavolumebegrenzing in te voeren, zijn er achteraf geen onaangename verrassingen.

Voordelen en speciale kenmerken:

 • Laadt alleen de kaarten die je echt nodig hebt
 • Altijd actuele snelheidslimieten en berichten over flitspalen
 • Vermijding van snelheidsovertredingen door mogelijke toevoegingen
 • Weergave van actuele benzineprijzen
 • Configuratie met voertuiggegevens
 • Camping en parkeerplaatsen als POI’s
 • Rustplaatsen en benzinestations als POI’s
 • Offline weergave

Nadelen:

 • Toegang tot gratis updates gedurende slechts drie jaar
 • De maximumsnelheid is altijd automatisch begrensd op 100 km/u
 • Gebruikt het geheugen van de mobiele telefoon

Wereld van Helden

Screenshot von World of heroes zur Navigation von Wohnmobilen und Wohnwagen World of Heroes is een navigatie app voor vrachtwagens, maar hij is ook ideaal voor camperrijders en caravanliefhebbers. Ook hier kun je vooraf je voertuigprofielgegevens invoeren en op basis daarvan geschikte routes voor je voertuig vinden. De app waarschuwt je ook voor hinderlijke verkeersberichten en berekent de tolkosten voor vrachtwagens. Gegevens over benzinestations geven informatie over openingstijden of bewaakte parkeergelegenheid. Bovendien worden actuele brandstofprijzen, informatie over rijpauzes en mogelijkheden om files te vermijden getoond. De app is gratis. Het nadeel is echter het verbruik van datavolume, want World of Heroes vertrouwt op real-time navigatie en vereist dus een internetverbinding. Anderzijds leidt het je door heel Europa en toont je steeds het dichtstbijzijnde toilet als je binnenkomt en dringend bent. Leuk weetje: In Rome kunnen wildplassers gemakkelijk een boete van tot wel 10.000 euro betalen. Dus w/m/d is zeker blij met deze app.

Voordelen en speciale kenmerken:

 • Gratis
 • Europa-wijde real-time navigatie
 • Informatie over dienstruimten, parkeergelegenheid en toiletten
 • Weergave van de actuele benzineprijs
 • Alternatieve routes in geval van verkeersopstoppingen

Nadelen:

 • Internetverbinding vereist

CoPilot GPS

Screenshot von Copilot GPS zur Navigation von Wohnmobilen und Wohnwagen CoPilot GPS is een betaalde app voor alle voertuigtypes. Klassieke diensten zoals spraaknavigatie, routeplanning en verkeersinfo helpen je de juiste route te kiezen. Het geeft informatie over lage bruggen of wegen die niet goedgekeurd zijn voor zware bestelwagens. Met een geavanceerde functie kun je ook je camper navigeren. Voorgeïnstalleerde aandachtspunten zoals campings of verzorgingsplaatsen worden ook getoond. Het kaartmateriaal is ook offline te raadplegen door het vooraf te downloaden, zodat je datavolume spaart. Al met al is het een praktische app die je betrouwbaar van A naar B brengt. CoPilot GPS is de eerste 14 dagen gratis, daarna kun je kiezen voor een in de tijd beperkt abonnement voorauto’s, vrachtwagens of campers. Het wereldwijde kaartmateriaal kost nog eens 29,99 euro.

Voordelen en speciale kenmerken:

 • Wereldwijd kaartmateriaal
 • Offline weergave
 • Invoer van voertuigrelevante gegevens mogelijk
 • Aanwijzing van campings en verzorgingsplaatsen
 • Steegassistent

Nadelen:

 • Betaald en in de tijd beperkt abonnement
 • Real-time verkeersinformatie alleen mogelijk met mobiele data functie

Kaarten.me

Screenshot von Maps.Me zur Navigation von Wohnmobilen und Wohnwagen De Maps.Me app is gratis – tot de dood jullie scheidt, inclusief gratis offline kaartmateriaal. Vaarwel trage internetverbindingen! Informatie over parkeerplaatsen, geldautomaten en dergelijke, en een geïntegreerde reisgids geven informatie over allerlei bezienswaardigheden en bestemmingen. De app is niet alleen geschikt voor voertuigen, maar ook voor wandel- of fietstochten. De tekortkoming: Maps.Me werd niet speciaal ontwikkeld voor campers, caravans of grotere voertuigen, maar bedient eerder de markt van klassieke auto’s. Niettemin kan de app nuttig zijn als aanvulling op een mobiele telefoon als, bijvoorbeeld, het draagbare navigatie-apparaat staakt. De kaarten op Maps.Me worden dagelijks door gebruikers bijgewerkt. Het is een open-source alternatief voor het klassieke Google Maps. Het is ook wereldwijd verkrijgbaar. Dus als je geen bezwaar hebt tegen reclame en graag een extra oriëntatiehulp binnen handbereik hebt, is deze app een aanrader.

Voordelen en speciale kenmerken:

 • Gratis
 • Kaartmateriaal wereldwijd
 • Offline weergave
 • Nuttige informatie en aanbevelingen van andere gebruikers
 • Geïntegreerde reisgids

Nadelen:

 • Geen invoer van voertuig-relevante gegevens mogelijk
 • Geïntegreerde reclame, tenzij je betaalt voor de premium versie
 • Kan meer als supplement gebruikt worden

Waze

Waze is een eenvoudige app die behalve navigatie en routeplanning ook gewone standaardtoepassingen weergeeft, zoals verkeersberichten, filewaarschuwingen en geschatte aankomsttijden. Om de tankstop zo goedkoop mogelijk te laten eindigen, kun je ook het benzinestation met de laagste brandstofprijzen in je omgeving laten zien. De spraakbesturing, die individueel kan worden ingesteld, biedt bijzondere humor. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een boyband op jouw manier te laten “zingen”. Veel geïntegreerde app-stemmen zijn echter in het Engels. Heel dappere oren vallen terug op hun eigen stem. Dit kun je ook instellen op Waze. Als je echter vertrouwt op louter gesproken instructies, kun je hier en daar in de problemen komen. Want soms wordt het “rechtsaf” iets te laat gehoord voor een veilige manoeuvre van rijstrook wisselen. Diverse extra functies zoals het Waze Carpool passagiers zoeken maken de app aantrekkelijk voor reizigers die hun brandstofkosten willen beperken.

Voordelen en speciale kenmerken:

 • Gratis
 • Real-time kaart
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Link naar favoriete muziek app
 • Weergave van benzinestations, parkeerterreinen en bezienswaardigheden
 • Diverse navigatiefilters

Nadelen:

 • Kan meer als supplement gebruikt worden
 • Weggegevens kunnen alleen door gebruikers bewerkt worden
 • Mobiel internet vereist

Goede oude kaart, navigatiesysteem of app – mijn conclusie

Als technofoob met een old-school instelling behoor ik eigenlijk tot het uitstervende ras van papieren kaartlezers. Toegegeven, soms gebruik ik nog steeds Google Maps. Maar omdat ik een wendbaar minibusje bezit, zijn moeilijke manoeuvres, gewichtsbeperkingen of geschikte afmetingen van de parkeerruimte tot nu toe geen factoren die me moeilijkheden hebben opgeleverd. Tijdens mijn onderzoek realiseerde ik me dus vooral één ding: Heb meer respect voor truckers, kapiteins van grote schepen en zijspanrijders! Dankzij alle informatie weet ik nu veel meer over hun uitdagingen en problemen in verband met verschillende wegomstandigheden. Of het nu navigatieapparatuur of apps zijn – beide zijn handige hulpmiddelen om uiteindelijk veilig aan te komen. Het is geen geheim dat concentratie, nadenken en soms zelfs een stoffige oude kaart nog steeds vereist zijn. Daarom waardeer ik vooral offline kaartfuncties, want die beloven meer betrouwbaarheid en zijn minder belastend voor het gegevensverbruik. Of dat nu op het navigatietoestel of op de mobiele telefoon is, speelt voor mij geen grote rol. Het belangrijkste is dat hij functioneel is en rekening houdt met alle relevante, voertuigspecifieke kenmerken. Misschien is er een geschikt koopje in onze kampeeraanbiedingen. Neem nu meteen een kijkje! Dus aan het eind van de dag staat er in het gunstigste geval: “Je hebt je bestemming bereikt” Gefeliciteerd!

Experts in de podcast over het onderwerp “Navigatie en routeplanning

Nele en Sebastian maakten navigatie en routeplanning ook tot een onderwerp in onze podcast. Alle informatie en tips in gesprek: Luister maar eens:

Je bent misschien ook geïnteresseerd in

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.